Winnend Arsenal loopt verder uit

Arsenal heeft een prima Boxing Day achter de rug. Zelf werd het duel met West Bromwich Albion moeizaam gewonnen. Alle concurrentie daarentegen liet punten liggen.

Arsenal is ontsnapt aan puntverlies. Bij West Bromwich Albion werd met 2-1 gewonnen. Maar de overwinning had meer voeten in de aarde dan het verschil op de ranglijst doet vermoeden. West Bromwich Albion, dat verwikkeld is de strijd tgen degradatie, kwam vroeg in de westrijd op voorsprong. Daniele Dichio opende met een kopbal de score. Nog voor rust kwam Arsenal via Francis Jeffers langszij, maar daarbij mocht The Gunner van geluk spreken. De WBA-defensie verzuimde de scherpe voorzet van Thierry Henry weg te werken, terwijl doelman Hoult bij de inzet van Jeffers er net niet genoeg lichaam tegenaan kreeg. In de tweede helft kreeg Arsenal opnieuw de hulp van West Bromwich Albion. Rechtsback Adam Chambers schoot bij het uitverdedigen de bal tegen Patrick Vieira op. Thierry Henry profiteerde en schoot vijf minuten voor het einde raak: 2-1.

Door toedoen van Andy Cole blijft Liverpool bezig met een slechte reeks van acht wedstrijden zonder overwinning. De aanvaller van Blackburn Rovers maakte een kwartier voor het einde de verdiende 1-1. John Arne Riise had Liverpool, dat allerminst overtuigde op Anfield Road, na zeventien minuten op voorsprong gebracht.

Charlton Athletic heeft stadsgenoot Tottenham Hotspur laten ontsnappen. Jason Euell, die zijn rentree maakt na een schorsing, had Charlton met twee goals op en comfortabele 2-0 voorsprong gebracht. Maar het inbrengen van Les Ferdinand en Steffen Iversen bracht de ommekeer op White Hart Lane. In de tweede helft maakte Tottenham de achterstand goed. Robbie Keane en Iversen brachten de Londense derby in evenwicht, de Noor maakte de 2-2 vlak voor tijd. In blessuretijd deed de thuisploeg opnieuw van zich spreken, zij het negtieve zin. Christian Ziege kreeg voor de tweede keer in een week tijd een rode kaart.

Leeds United had in de eerste helft weinig in te brengen bij Sunderland, maar maakte na rust de opgelopen achterstand meer dan goed (1-2). Jongeling James Milner maakte de openingstreffer van Michael Proctor ongedaan. Tien minuten voor tijd maakte invaller Robbie Fowler de winnende goal.

West Ham United slaagde er niet in de eerste thuiszege van dit seizoen te boeken. Het door blessures geplaagde Fulham bleef op Upton Park overeind (1-1). De ploeg van Jean Tigana was zelfs op weg naar een overwinning. Facundo Sava had Fulham vroeg in de tweede helft aan de leiding geholpen. Dankzij de gelijkmaker van Trevor Sinclair bleef een nederlaag West Ham United bespaard. De hekkensluiter eindigde de wedstrijd met tien man, omdat Tomas Repka na een discussie met de scheidsrechter uit het veld wed gestuurd.

De zorgen voor West Ham United werden vergroot door de successen van de concurrentie. Bolton Wanderers nam afstand van de laatste plaats dankzij een zege op Newcastle United (4-3). In het spectaculaire duel kreeg de ploeg van coach Sam Alardyce de beloning voor het aanvallende spel. Jay-Jay Okocha, Ricardo Gardner en tweemaal Michael Ricketts hadden Newcastle op een kansloze 4-1 achterstand gezet. In het resterende deel kwamen de Magpies echter knap terug. Alan Shearer, die ook de eerste Newcastle-treffer op zijn naam had gebracht, en Shola Ameobi brachten in het Reebok Stadium de spanning terug. Maar Bolton hield stand.

Everton en Birmingham City hielden elkaar in evenicht (1-1). Het talent Wayne Rooney deed in negatieve zin van zich spreken. Zijn rode kaart, voor een overtreding op Steve Vickers, was voor Everton reden genoegen te nemen met het gelijkspel. Aston Vila ging in de slotfase onderuit. Via Marc-Vivien Foé en Ali Bernarbia hield Manchester City de punten in eigen huis (3-1).