Winnen na een verloren uitduel handelsmerk van Ajax

Reacties

Ajax moet donderdag in de Europa League een 1-0 achterstand goedmaken tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk en kan daarbij erg veel vertrouwen putten uit de statistieken. De Amsterdammers presteren na verloren uitduels in de knock-outfase doorgaans meesterlijk in de returns.

Winnen na een verloren uitduel handelsmerk van Ajax

Het kwam in de rijke historie van de club 22 keer eerder voor dat Ajax op eigen veld een achterstand moest goedmaken. En liefst achttien keer werd er in de terugwedstrijd binnen negentig minuten gewonnen.

Een van die duels is door de UEFA achteraf omgezet in een reglementaire nederlaag. Van Austria Wien werd aanvankelijk in de reguliere speeltijd met 1-0 gewonnen door een doelpunt van Jan Wouters. In de verlenging maakten de Oostenrijkers gelijk en vanwege incidenten op de tribunes moest het duel worden gestaakt. Door het beruchte staafincident op die 27 september in 1989 verloor Ajax uiteindelijk reglementair met 0-3. De enige 'echte' nederlaag in dit rijtje dateert van 5 oktober 1988, tegen Sporting Lissabon (1-2). Drie keer werd het gelijk.

De laatste keer dat Ajax de return niet won na een verloren uitduel, was op 9 november 2000. Dat gebeurde overigens op een nogal onnozele manier. Het bescheiden FC Lausanne Sport trok met kunst- en vliegwerk een 2-2 over de streep, nadat Cristian Chivu in de blessuretijd zelfs nog een penalty had gemist.

Sulejmani
Het is al wel een tijdje geleden dat Ajax voor het laatst in een soortgelijke situatie kwam. Op 18 maart 2009 wonnen de Amsterdammers met 2-1 van Olympique Marseille, door doelpunten van Eyong Enoh en Miralem Sulejmani. Maar in de verlenging beëindigde Tyrone Mears het Europese avontuur van Marco van Bastens elftal.

Winnen is donderdagavond natuurlijk niet genoeg voor een kwartfinaleplek, ook de doelpunten tellen. Acht keer eerder moest Ajax thuis een 1-0 achterstand rechtzetten. En dat lukte vijf keer, voor het laatst op 29 september 1993. De huidige trainer Frank de Boer deed toen zelf nog mee, tegen Hajduk Split. En hij maakte de vierde goal in de met 6-0 gewonnen wedstrijd.

De laatste keer dat Ajax thuis een 1-0 achterstand moest rechtzetten, werd in het Olympisch Stadion met 6-0 gewonnen van Hajduk Split.
De laatste keer dat Ajax thuis een 1-0 achterstand moest rechtzetten, werd in het Olympisch Stadion met 6-0 gewonnen van Hajduk Split.

De 33 duizend toeschouwers in het Olympisch Stadion waren bovendien getuige van de enige geslaagde poging van de laatste zeven om een opgelopen achterstand thuis in de reguliere speeltijd te herstellen.

De statistieken bieden natuurlijk geen enkele garantie voor nu, zeker omdat Frank de Boer nog nooit met Ajax in een dergelijke situatie is gekomen. Maar ze laten wel zien wie er met vlag en wimpel boven zijn collega's uitsteekt. Rinus Michels wist namelijk alle zes de keren na een verloren uitduel de return te winnen. En vijf van de zes keer bekerde Ajax ook verder.

Het thuis rechtzetten, Michels heeft het in Amsterdam tot kunst verheven. Discipline en concentratie zijn de sleutelwoorden, waarbij de harde hand de orde handhaaft. Frank de Boer waakt als kind van de club over de Amsterdamse tradities. Wint hij de return, dan koestert hij er een. Komt Ajax een ronde verder, dan krijgt de eervolle vergelijking met zijn illustere voorganger ook weer wat meer gestalte. (Oscar van der Horst)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.