Wilshere bij Engeland de hoop en het zorgenkind tegelijk

Reacties

Engeland is sinds het WK aan een indrukwekkende reeks bezig. De supporters duimen daarbij voor de fitheid van Jack Wilshere, die een belangrijke rol heeft in de wederopstanding.

Wilshere bij Engeland de hoop en het zorgenkind tegelijk

Na het voor de Engelsen desastreus verlopen wereldkampioenschap (zonder zege) verloren de Engelsen geen wedstrijd meer. Samen met de Slowaken zijn ze de enige ploeg die nog geen punten liet liggen in de EK-kwalificatie, waardoor de tickets voor Frankrijk al bijna kunnen worden geboekt. De hoop is gevestigd op de nieuwe lichting met spelers als Jordan Henderson, Raheem Sterling, Harry Kane maar toch vooral Wilshere.

De twee mokerslagen die Samir Handanovic zondagavond van hem te verwerken kreeg, betekenden tevens zijn eerste twee interlandgoals. Beide keren verdween de bal in de linker bovenhoek, waarmee hij het duel met Slovenië (2-3) wist te kantelen in Engels voordeel. En dat scoren, dat was eigenlijk het enige wat er nog aan ontbrak. Want tijdens zes van de laatste zeven interlands werd Wilshere al uitgeroepen tot de beste van het veld.

Keuzes
Sinds Steven Gerrard het nationale team in 2014 vaarwel zei, zit de aanvoerderband om de arm van Wayne Rooney. En zakt Wilshere van de linkerflank naar een controlerende rol in de as. Rooney voelt zich prettig bij die keuzes van bondscoach Roy Hodgson. De captain voelt in het veld ook een klik met de middenvelder van Arsenal. 'Hij doet het goed. Vooral omdat hij nu in een nieuwe rol speelt. Ik hoop dat hij voorlopig fit blijft. Dan kan hij een van de beste spelers ter wereld worden', zei hij op ITV.

Daar kaartte Rooney meteen het grote probleem aan, want ondanks zijn jonge leeftijd (23) heeft Wilshere al te kampen gehad met het nodige blessureleed. Zware enkelkwetsuren hielden hem ook afgelopen seizoen weer het grootste deel van de competitie aan de kant, waardoor hij slechts tot negen basisplaatsen kwam in de Premier League. Maar de lichtvoetige linkspoot pikte wel het staartje van de jaargang mee, waarin winst van de FA Cup werd geprolongeerd.

Jack Wilshere (rechts) scoorde tegen Slovenië twee keer op bijna identieke wijze.
Jack Wilshere (rechts) scoorde tegen Slovenië twee keer op bijna identieke wijze.

Waar de meeste internationals na een lang voetbaljaar snakken naar de zomerstop, kwam voor Wilshere de late seizoenafsluiter in Ljubljana goed uit. 'Ik wilde werken aan mijn scorend vermogen, dus dit is prachtig', jubelde hij na afloop van zijn heldenrol in het nationale team. En voor hemzelf was deze partij ook de bevestiging dat hij terug is op zijn oude niveau, zodat hij na de vakantie weer fit kan aansluiten bij de selectie van Arsène Wenger.

Wilshere mag zich verheugen in de belangstelling van Manchester City, maar liet na de winst van de FA Cup des te meer blijken dat hij niet zomaar bij zijn huidige werkgever vertrekt. Zo kwamen spottende teksten over rivaal Tottenham hem op een boete te staan. De prioriteit ligt voor Wilshere vooral bij een blessurevrij seizoen, voor het eerst in vijf (!) jaar. Wat dat betreft is de basis voor het huidige succes nog maar flinterdun. Engeland houdt zijn hart vast.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.