Wilmots moest boze Rode Duivels in de rust kalmeren

België speelde Hongarije in negentig minuten op een hoopje, maar de spelers van De Rode Duivels konden het maar moeilijk verkroppen dat zij maar een 0-1 voorsprong hadden bij rust. Bondscoach Marc Wilmots zei zijn selectieleden dat ze het geduld moesten bewaren.

'Ik moest mijn spelers tijdens de pauze kalmeren', zei de keuzeheer na de 0-4 zege op de Hongaren in gesprek met Sporza. 'Ze waren boos over de gemiste kansen. Maar er stond ook een doelman. We hadden de wedstrijd sneller af moeten maken, want we brachten onszelf nu nog aardig in de problemen.'

Maar Wilmots vroeg zijn spelers rustig te blijven en dat betaalde zich uit, met doelpunten van Michy Batshuayi, Eden Hazard en Yannick Carrasco. Met name aanvoerder Hazard kon Wilmots bekoren. 'Ik had hem gevraagd om vaker te trappen en te scoren, eigenlijk wat hij doorgaans doet bij Chelsea, maar te weinig laat zien bij de nationale ploeg. Hij kan niet altijd perfect zijn. Maar hij voelt zich goed en draagt de verantwoordelijkheid als aanvoerder goed.'

De schorsing van Thomas Vermaelen, die tegen Hongarije zijn tweede gele kaart van dit toernooi opliep, was een smetje op de fraaie overwinning. De verdediger van Barcelona is komende vrijdag dan ook niet inzetbaar in de kwartfinale, waar Wales wacht. Wilmots zag er echter geen probleem in. 'We hebben al een oplossing in ons hoofd. Thomas komt van ver na zijn blessureleed het afgelopen seizoen en misschien is het dus ook niet slecht dat hij nu even kan rusten. We gaan er geen drama van maken.'