Willems past perfect in verjongingskuur Manchester City

Reacties

In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International vooruit op de transferplannen van Europese topclubs. In deze editie Manchester City. De Engelse topclub heeft deze transferperiode een verjongingskuur nodig.

Willems past perfect in verjongingskuur Manchester City

Stand van zaken
Toen Manchester City in 2008 werd overgenomen door suikeroom Khaldoon Al Mubarak werd het doel uitgesproken om op termijn de Champions League te winnen. Van die plannen is ondanks twee landstitels nog weinig terechtgekomen. In 2011/12 en 2012/13 sneuvelden The Citizens in de groepsfase, in de laatste twee jaargangen was Barcelona in de achtste finale te sterk.

Vorig seizoen werd City bovendien in de Premier League afgetroefd door Chelsea, al werd door een knappe eindsprint nog wel de tweede plaats bereikt. De kampioen van 2013 verloor de strijd om de Community Shield van Arsenal en sneuvelde voortijdig in het League Cup-toernooi en FA Cup-toernooi. Daardoor was er sprake van een verloren seizoen in het blauwe deel van Manchester. Matija Nastasic (Schalke 04), Scott Sinclair (Aston Villa), Dedryck Boyata (Celtic), Micah Richards (Aston Villa), James Milner (Liverpool) en Frank Lampard (New York City FC) vertrekken bij City, terwijl nog geen nieuwe spelers zijn vastgelegd.

Sterke en zwakke punten
Wie de spelersgroep van manager Manuel Pellegrini bekijkt, valt vooral op dat zijn team te oud (29,1 jaar gemiddeld) is voor het soort voetbal dat hij wil spelen. Teams die de Champions League winnen zijn gemiddeld vrijwel altijd tussen de 26 en 28 jaar oud zijn, niet toevallig de leeftijd waarop voetballers op hun top zijn. Meer geroutineerde clubs die toch succes hebben in het kampioenenbal komen zonder uitzondering uit Italië, waar de intensiteit van het voetbal lager is dan in de Premier League en vaak meer op de omschakeling gespeeld wordt.

De gemiddelde aankoop van Manchester City was afgelopen seizoen 27,9 jaar oud, mede door de 37-jarige Frank Lampard. Dat hielp niet mee met het jonger maken van het elftal.
De gemiddelde aankoop van Manchester City was afgelopen seizoen 27,9 jaar oud, mede door de 37-jarige Frank Lampard. Dat hielp niet mee met het jonger maken van het elftal.

Met zijn huidige elftal kan Pellegrini eigenlijk alleen succesvol zijn in Europa als hij de bus parkeert, maar het is onwaarschijnlijk dat de Chileen dat van plan is. Dus zit er weinig anders op dan flink doorselecteren. Als City verstandig is dan plaatst het routiniers als Gaël Clichy (29), Martín Demichelis (34), Aleksandar Kolarov (29), Bacary Sagna (32), Pablo Zabaleta (30), Fernandinho (30), Yaya Touré (32) en Edin Dzeko (29) op de transferlijst. Een verjongingskuur is noodzakelijk om de ambitieuze plannen waar te maken.

Wie worden genoemd?
Vooralsnog lijkt Manchester City zich vooral te oriënteren op de Engelse markt. Doordat Milner vertrekt, is er behoefte aan spelers die binnen de landsgrenzen zijn opgeleid. De twintigjarige Raheem Sterling is het voornaamste target. De multifunctionele Sterling was vorig seizoen bij veertien Liverpool-doelpunten direct betrokken in de Premier League en lijkt daarmee een uitstekende keuze.

Naast Sterling worden ook Kevin De Bruyne (23), Paul Pogba (22), Roberto Firmino (23) en Jack Wilshere (23) genoemd bij City. Dit kwartet past ook uitstekend bij de verjonging die City moet ondergaan. Dat Dzeko, Kolarov en Touré lijken te mogen vertrekken past ook in dat beeld.

Analyse
Behalve de creatieve middenvelders die al genoemd worden heeft City ook behoefte aan nieuwe verdedigers. Met name in de topduels bleek de defensie namelijk kwetsbaar met veel ruimte in de rug, wat niet verwonderlijk is als Martín Demichelis in het centrum staat. Aanvoerder Kompany is bovendien vaak geblesseerd. In de voorgaande drie seizoenen kwam hij daardoor nooit tot dertig competitieduels. Samuel Umtiti (21), Marquinhos (21) en Daniele Rugani (20) kunnen opties zijn om het hart van de verdediging van vers bloed te voorzien.

Samuel Umtiti maakte dit seizoen veel indruk bij Olympique Lyon. Is hij klaar voor een stap naar Manchester City?
Samuel Umtiti maakte dit seizoen veel indruk bij Olympique Lyon. Is hij klaar voor een stap naar Manchester City?

Ook aan een linksback is er behoefte nu Aleksandar Kolarov lijkt terug te keren naar de Serie A. Aangezien de vleugelverdedigers van Pellegrini zich in aanvallend opzicht mogen uitleven, loopt de perfecte optie voor die plek in de Eredivisie: Jetro Willems. De 21-jarige PSV’er werd vorig seizoen bijna assistkoning in Nederland, wat onderstreept dat hij aanvallend veel kwaliteiten heeft. De Premier League is het ideale podium voor Willems om ook defensief meer uitgedaagd te worden.

Om de last op de schouders van Touré te verlichten kan een extra creatieve middenvelder, die op een controlerende positie uit de voeten kan, ook geen kwaad. Miralem Pjanic (25) van AS Roma lijkt daarvoor uitermate geschikt. Uit de cijfers van Opta blijkt dat hij vorig seizoen gemiddeld twee kansen per wedstrijd creëerde, maar ook drie ballen veroverde. (Pieter Zwart)

Hoe denk jij over de transferzomer van Manchester City? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.