Willem II profiteert van defensief geschutter AZ

Reacties

Tegen een zwaar tegenvallend AZ heeft Willem II de eerste punten na de terugkeer in de Eredivisie gepakt: 3-0. Daarbij kregen de Tilburgers wel de helpende hand toegereikt uit Alkmaar.

Willem II profiteert van defensief geschutter AZ

AZ-trainer Marco van Basten waarschuwde er afgelopen vrijdag nog zo voor: de 'ondeugende jongens'  van Willem II, die de Alkmaarders in Tilburg het leven zuur zouden gaan maken met vechtvoetbal. Dat de Alkmaarders voor de elfde keer in de laatste dertien Eredivisie-duels in Noord-Brabant onderuitgingen, hadden ze echter vooral aan zichzelf te wijten.

Willem II speelde weliswaar verdienstelijk, maar het was vooral AZ dat er – in negatieve zin - uitsprong. Van Basten hamerde voorafgaand aan het duel voor de zoveelste keer op aanvallende versterking, maar zag dat ook zijn verdedigers zaterdagavond niet thuisgaven. Het bezorgde Willem II de eerste Eredivisie-zege van het seizoen.

Kansen waren er immers nog niet geweest toen Bruno Andrade na veertien minuten de 1-0 in het lege AZ-doel tikte. Ben Sahar was op knappe wijze de aangever nadat hij doelman Esteban had omspeeld, maar de aandacht ging toch vooral uit naar Mattias Johansson. De rechtsback van AZ had de Israëlische spits onbedoeld in stelling gebracht met een onbegrijpelijke terugspeelbal.

Ali Messaoud is op weg naar de 2-0 tegen Willem II. De bal zou via de paal nogmaals voor zijn voeten belanden. De rebound was wel raak.
Ali Messaoud is op weg naar de 2-0 tegen Willem II. De bal zou via de paal nogmaals voor zijn voeten belanden. De rebound was wel raak.

De Braziliaanse doelpuntenmaker moest even later geblesseerd naar de kant, maar zijn doelpunt gaf de ploeg van trainer Jurgen Streppel wel het benodigde steuntje in de rug. Sahar en Ali Messaoud - bij de kans van Sahar ook de architect - hadden kort daarna al de 2-0 op hun schoen, voordat Messaoud het tweede doelpunt in de schoot geworpen kreeg door nieuw defensief geschutter aan Alkmaarse kant.

Na het doelpunt van de bij AZ opgeleide middenvelder richtte de zwalkende ploeg van Van Basten zich weliswaar langzaam weer op, maar bij afwezigheid van de in de warming-up afgehaakte Steven Berghuis bleken de bezoekers ook in aanvallende zin onmachtig. Alleen invaller Thom Haye stelde de van een schorsing teruggekeerde Kostas Lamprou echt op de proef. De Griek doorstond die test uitstekend.

Door de ruimte die AZ achterin weggaf, was het veel waarschijnlijker dat Esteban nog een derde goal moest incasseren. De Costa Ricaan kwam nog goed weg toen hij de bal ver uit zijn doel gekomen – op vergelijkbare wijze als Lamprou tegen PSV deed –  aan Messaoud verspeelde, maar werd daarna alsnog gepasseerd door een stift van de op snelheid doorgebroken Charlton Vicento, die Bruno Andrade verving.

De forse nederlaag geeft Van Basten in meerdere opzichten stof tot nadenken. Na het vertrouwenwekkende begin tegen Heracles Almelo, toen AZ na rust uitliep naar een 3-0 zege, bleek in Tilburg dat zijn ploeg op alle fronten tekortkwam. Willem II kreeg na twee nederlagen op rij tegen PSV (1-3) en FC Utrecht (1-2) eindelijk loon naar werken en bevindt zich op de tiende plaats, een plek boven AZ.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.