Willem II kan Eredivisie ruiken, Groningen voert druk op in promotiestrijd

De topclubs in de Keuken Kampioen Divisie hebben vrijdagavond geen fouten gemaakt. Koploper Willem II won, terwijl FC Groningen concurrent ADO Den Haag van zich af schudde. Het woord is nu aan nummer twee Roda JC Kerkrade.

Helmond Sport
0 - 2
Willem II
Willem II

Na wat puntenverlies sinds de jaarwisseling heeft Willem II de smaak weer te pakken. De zege bij Helmond was alweer de vierde op een rij en kwam richting het einde van de eerste helft tot stand. Ringo Meerveld maakte op prachtige wijze de 0-1 door de bal via de binnenkant van de paal binnen te krullen, Thijs Oosting kon een paar minuten later in vrije positie de rechterhoek uitzoeken voor de 0-2. Willem II was daarna te sterk voor Helmond, waardoor de wedstrijd langzaam doodbloedde. Voor koploper Willem II uiteraard geen probleem met een voorsprong op zak.

ADO Den Haag
0 - 2
FC Groningen

Zowel ADO Den Haag als FC Groningen jaagt op nummer twee Roda, de Groningers zetten deze jacht kracht bij via een overwinning in Zuid-Holland. Beide doelpunten waren in de aanloop van grote schoonheid. Bij de 0-1 van Romano Postema in de zeventiende minuut bracht Thom van Bergen de bal verder met een prachtig hakballetje, in de tweede helft was de splijtende pass van Luciano Valente het juweeltje richting de goal van Van Bergen.

FC Den Bosch
0 - 3
FC Dordrecht

In de strijd om de bovenste plekken in de KKD heeft FC Dordrecht uitstekende zaken gedaan door FC Den Bosch met 0-3 op te rollen. Daar moesten De Schapenkoppen wel diep voor gaan. Want hoewel Dordrecht een overwicht had, vielen de doelpunten pas laat. Shiloh 't Zand was vlak voor rust verantwoordelijk voor de openingstreffer. Door Dylan Mbayo en 't Zand, die zijn tweede van de avond maakte, liep Dordrecht uiteindelijk uit naar een ruime overwinning. Dordrecht staat nu vierde, met een achterstand van drie punten op nummer drie Groningen. Den Bosch blijft negentiende staan.

De Graafschap
2 - 1
Jong AZ
Jong AZ

Om nog een beetje te mogen denken aan rechtstreekse promotie, moest De Graafschap winnen van de AZ-beloften. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Jong AZ is het best presterende beloftenteam dit seizoen en kan onverwachts sterk uit de hoek komen. Dat bleek ook vrijdag weer op De Vijverberg. Basar Önal had de formatie uit Doetinchem op voorsprong gekopt bij de tweede paal, maar een kwartier voor tijd maakte invaller Jorn Berkhout op aangeven van collega-invaller Sam Kerssens gelijk. De Alkmaarders kregen vervolgens kansen op meer, maar met nog één minuut aan extra tijd te gaan, sloeg De Graafschap alsnog toe. Xandro Schenk kopte raak uit een vrije trap.

NAC Breda
NAC Breda
1 - 2
MVV Maastricht

NAC Breda had wat goed te maken na de 3-1 nederlaag tegen Roda van vorige week zaterdag. De ploeg van Jean-Paul van Gastel had in de eerste helft de wind in de zeilen, maar slaagde er niet in om grote kansen te creëren, terwijl MVV Maastricht wel een aantal keren gevaarlijk kon worden. Met het nodige geluk greep NAC na de pauze de leiding. Een goede steekbal van Dominik Janosek kwam terecht bij Manel Royo. De Spanjaard gaf voor en zag de bal door een eigen doelpunt van Bryant Nieling in het doel belanden: 1-0. Tien minuten later kreeg NAC het deksel op de neus nadat Tunahan Tasci de bal via de onderkant van de lat binnen schoot. In het half uur dat volgde, ging NAC verder onderuit. Andréa Librici stak het halve veld over en bediende Tuna Tasci, die MVV op 1-2 zette. NAC blijft steken op de zevende plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

FC Eindhoven
0 - 3
SC Cambuur
SC Cambuur

Waar eerder werd benoemd dat De Graafschap mogelijk genoegen moet nemen met een plek in de play-offs, kan SC Cambuur alleen nog maar hopen op het seizoenstoetje. Elk punt is welkom voor de Leeuwarders, vrijdag werden er drie bijgeschreven. De terugkeer van clubtopscorer Milan Smit hielp daar zeker bij. De spits opende de score in Eindhoven, waarna Remco Balk vlak voor rust de marge verdubbelde met een stijlvolle omhaal. De aanvaller had kort daarvoor zijn twaalfde gele kaart van het seizoen ontvangen. Vanuit een moeilijke hoek besliste Daniël van Kaam de wedstrijd, twintig minuten voor tijd schoot hij hard raak.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
2 - 0
TOP Oss
TOP Oss

VVV-Venlo heeft drie punten overgehouden aan het treffen met TOP Oss. Het werd 2-0 door doelpunten van Elias Sierra en Pepijn Doesburg. Het doelpunt van Sierra viel na ruim een uur spelen en in de slotfase besliste Doesburg de wedstrijd voor VVV, dat de elfde plek in de KKD claimt. De achterstand op nummer zeven NAC is slechts vier punten. TOP Oss blijft op 29 punten steken en staat zeventiende.

FC Emmen
FC Emmen
4 - 2
Jong Ajax
Jong Ajax

FC Emmen heeft thuis een klinkende overwinning geboekt op Jong Ajax. De beloftenploeg van de Amsterdammers, die het zonder Kian Fitz-Jim, Julian Rijkhoff en Silvano Vos moesten doen, kwam via Oualid Agougil nog wel op voorsprong na een half uur spelen, maar in een tijdsbestek van vier minuten boog Emmen de achterstand om in een voorsprong. Na rust scoorde Desley Ubbink, waarna ook Lucas Bernadou doel trof. De 2-2 van Agougil viel niet veel later, maar uiteindelijk nam Emmen via Jorrit Smeets en Maarten Pouwels toch weer ruim afstand.

Telstar
Telstar
5 - 1
Jong FC Utrecht

Als de voetbalpiramide open was, had Telstar - Jong FC Utrecht het affiche degradatiekraker meegekregen. De thuisclub miste diverse spitsen door blessures, maar kreeg het wel voor elkaar om het publiek een zeldzame vijfklapper voor te schotelen. De laatste keer dat Telstar vijfmaal scoorde in eigen huis, was op 24 januari 2023 tegen MVV Maastricht (5-3). Nu werd het 5-1, alleen Lynden Edhart wist wat terug te doen namens de uitclub. Cain Seedorf (tweemaal) Mohammed Tahiri en Mees Kaandorp scoorden voor Telstar.