Willem II brengt Ajax historische nederlaag toe

Reacties

Ajax heeft zaterdagavond voor het eerst in de historie in eigen huis verloren van Willem II. De Tilburgers, die nog puntloos waren na de eerste twee Eredivisie-duels, triomfeerden zeer verrassend met 1-2. De ploeg van Peter Bosz kijkt na drie duels al tegen een achterstand van vijf punten aan op PSV, dat zaterdag afrekende met PEC Zwolle.

Willem II brengt Ajax historische nederlaag toe

Op papier was Ajax - Willem II het meest voorspelbare van de 306 affiches in dit Eredivisie-seizoen. De afgelopen jaren mondde deze wedstrijd immers uit in een kat-en-muisspel. Op 11 februari 2001 liepen de Amsterdammers met een 1-1 gelijkspel voor het laatst averij op tegen de Tilburgers. Daarna boekte Ajax in eigen huis dertien opeenvolgende zeges op Willem II, vaak met een royale score.

Bij Ajax kreeg André Onana de voorkeur boven Diederik Boer als vervanger van Jasper Cillessen, die op weg naar is Barcelona. De Kameroener had net als de meeste van zijn ploeggenoten nog geen bal geraakt op het moment dat Davy Klaassen na iets meer dan twintig seconden de score opende. De aanvoerder kopte raak op aangeven van Anwar El Ghazi voor het snelste Eredivisie-doelpunt in De Arena.

Het openingssalvo bleek niet de aanzet tot een doelpuntenfestijn, integendeel. Ajax kon niet doordrukken, waardoor Willem II langzaam maar zeker in de wedstrijd kwam en af en toe brutaal de aanval zocht. Tussen de 28ste en 31ste minuut deelden de Tricolores twee mokerslagen uit. Eerst schoot Erik Falkenburg hard raak voor de gelijkmaker, waarna Fran Sol na een knappe aanname uit de draai scoorde. Een snel antwoord van Ajax bleef uit, waardoor de spelers van de thuisploeg onder begeleiding van een striemend fluitconcert de kleedkamer opzochten.

Willem II-spelers vieren feest na de 1-2 van Fran Sol.
Willem II-spelers vieren feest na de 1-2 van Fran Sol.

Ook na de hervatting had Ajax grote moeite met het vinden van openingen in de defensie van Willem II, die de eerste twee speelrondes nog zo lek als een mandje was. De Amsterdammers moesten het hebben van een dood spelmoment (een vrije trap van El Ghazi en een daaropvolgende rebound van Davinson Sánchez) en een schot van afstand van Donny van de Beek om nog enigszins dreigend te worden. Met het inbrengen van Mateo Cassierra voor Van de Beek speelde Bosz ruim een kwartier voor tijd zijn laatste troef uit.

In de slotfase koesterde Ajax een groot overwicht, maar het bleef veelal bij het omsingelen van Willem II. Het ontbrak het team van Bosz aan de creativiteit om minimaal een gelijkspel uit het vuur te slepen: de soepele aanvallen waren op de vingers van één hand te tellen. Eigenlijk bleven de Tilburgers betrekkelijk eenvoudig op de been. Ajax was tot zaterdag ongeslagen in dit kalenderjaar.

FK Rostov
Ajax werkt met deze domper in het achterhoofd toe naar het cruciale duel van woensdag met FK Rostov. Inzet in Rusland is een plaats in het hoofdtoernooi van de Champions League. Na de 1-1 in Amsterdam moet de equipe van Bosz sowieso scoren in Rusland. Het is onbekend of Mitchell Dijks dan inzetbaar is. De linksback verliet tegen Willem II vlak voor rust geblesseerd het veld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.