Wesley Sonck nieuwe vedette van België

Wesley Sonck is uitgeroepen tot beste speler van België. RC Genk-aanvaller is daarmee de nieuwe vedette van het Belgische voetbal, maar zijn bekendheid reikt buiten België (nog) niet ver. 'Ik ken je niet, maar je zult hem verdiend hebben', onderstreepte Pelé, die de prijs uitreikte, die relatieve bekendheid van Sonck.

De Braziliaanse voetballegende Pelé was gisteravond in Oostende aanwezig om de Gouden Schoen uit te reiken aan de beste Belgische voetballer van 2001. De opmerking van Pelé bij het onthullen van de naam Wesley Sonck was veelzeggend. 'Ik ken je niet, maar je zult hem verdiend hebben.' Wesley Sonck dankt de prijs aan zijn doorbraak in 2001. De 23-jarige spits is met 21 treffers topscorer in de Eerste Klasse, bezet met RC Genk de koppositie en veroverde een plek in de nationale selectie. In vier jaar tijd is hij uitgegroeid tot de beste speler van België. Sonck debuteerde in het seizoen 1997/98 bij RWD Molenbeek in het Belgische profvoetbal. Daarna kwam hij uit voor Germinal Ekeren en GB Antwerpen alvorens in 2000 bij RC Genk terecht te komen. Vorig seizoen viel de geslepen spits al op, maar toen presteerde de ploeg nog matig. Onder Sef Vergoossen gaat het RC Genk dit seizoen allemaal zeer goed af. De Limburgers bezetten de koppositie en aanvaller Sonck is de grote man. In het ESM Gouden Schoen klassement is hij opgeklommen naar een zesde plaats.

Sonck is een echte vedette, met zijn goede en slechte kanten. Hij is van zijn kwaliteiten overtuigd en laat dat geregeld weten. Zo sprak hij aan de vooravond van de Gouden Schoen-uitreiking zelfverzekerd over zijn eigen kansen. 'Waarom zou ik niet kunnen winnen?'. Sonck heeft altijd een eigen willetje gehad. Na één seizoen Eerste Klasse degradeerde hij met RWDM. Sonck weigerde daarop een verbeterd vijfjarig contract bij de Brusselse club te ondertekenen. 'Ik ga niet in Tweede Klasse spelen', was zijn simpele uitleg.

Ook buiten het veld deed Sonck van zich spreken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 in Ninove stond de naam van Wesley Sonck op de kandidatenlijst van de Socialistische Partij. Een verhuizing uit zijn geboortestad stond een plek in de gemeenteraad in de weg. Zoals een politicus in spe betaamt, heeft Sonck over veel zaken een mening. In het veld heeft de aanvaller de neiging zijn medespelers vaak luidruchtig te zeggen hoe het volgens hem allemaal zou moeten. Hij betaalt zijn soms blufferige houding echter terug met fraaie, belangrijke doelpunten.

Met de Afrikaanse spits Moumouni Dagano vormt hij het meest gevreesde aanvalsduo in België van dit moment. Hij dankt daaraan zijn vaste plek in de nationale ploeg van België. Met de Rode Duivels plaatste hij zich voor het wereldkampioenschap. Zijn huidige vorm brengt een basisplaats in de nationale ploeg dichtbij. Of Sonck na het WK nog bij RC Genk actief is, is nog de vraag. Zijn onophoudelijke scoringsdrift lokt momenteel in ieder geval al menig Europese scout (ook Ajax en PSV schijnen belangstelling te hebben) naar Genk.

Bekijk hier al onze video's