Wesley Sonck beslist meeslepend gevecht

FC Groningen-Ajax leek aanvankelijk in het teken te komen van de brandstichting van de Amsterdamse spelersbus. Die vrees bleek ongegrond, omdat beide ploegen er een heerlijke voetbalmiddag van maakten. Het duel verdiende eigenlijk geen verliezer, maar in de slotfase liep Ajax alsnog weg naar 1-3.

Wesley Sonck beslist meeslepend gevecht

'We gaan Ajax aanpakken', beloofde Ron Jans voorafgaand in het programmaboekje. Daarmee had de coach van FC Groningen niets te veel gezegd. En omdat ook Ajax niet van zins was om zich uit het Oosterpark-stadion te laten blazen, ontstond een meeslepend voetbalgevecht, waarbij scheidsrechter Ben Haverkort alle zeilen moest bijzetten om beide ploegen in het gareel te houden.

De thuisploeg, die in de aanvangsfase het betere van het spel had, nam halverwege de eerste helft de leiding, juist op het moment dat Ajax enige greep op de wedstrijd leek te gaan krijgen. De corner kwam van de voet van Rolf Landerl, Arvid Smit was er als de kippen bij om zijn ploeg op 1-0 te zetten.

FC Groningen nam het heft vervolgens over, maar nu was het Ajax dat tegen de verhouding in de stand gelijktrok. Een razendsnelle uitbraak deed de bal via Steven Pienaar en Maxwell uiteindelijk bij Zlatan Ibrahimovic belanden. De Zweed kapte zijn tegenstander simpel uit en krulde de bal vervolgens van een meter of twintig fraai in de bovenhoek, 1-1.

De wedstrijd nam daarop toe aan hardheid, maar het gevecht bleef meeslepend, vooral omdat het spel op en neer bleef golven en omdat zowel FC Groningen als Ajax vol voor de winst bleven gaan. Paul Matthijs, Sander van Gessel en Glenn Salmon hadden goede kansen voor de thuisploeg, terwijl vooral Wesley Sonck (lat) en Zlatan Ibrahimovic de tweede treffer van de Amsterdammers op hun schoen hadden.

Een kwartier voor het einde leek Ajax de overhand te gaan krijgen, vooral toen eerst Ibrahimovic (vlammend schot van zeventien meter) en in de rebound invaller Nicolai Mitea op de vuisten van Roy Beukenkamp strandden. Minuten later was ook Rafael van der Vaart dichtbij een treffer, maar ook hij kwam niet langs Beukenkamp.

Het meeslepende gevecht verdiende eigenlijk geen verliezer, maar die kwam er toch. Eerst was het Rafael van der Vaart die Ibrahimovic in staat stelde om Wesley Sonck te bedienen. Vanuit de draai besliste de Belg het duel, 1-2. Via invaller Martin Drent was FC Groningen nog even dichtbij de gelijkmaker, maar vlak voor tijd maakte Nicolai Mitea aan alle onzekerheid een einde: 1-3.

Bekijk hier al onze video's