Wervelende Guerrero schiet Peru naar bronzen medaille

Peru heeft zich met dank aan sterspeler José Paolo Guerrero ten koste van Venezuela (4-1) verzekerd van de derde plaats in het toernooi om de Copa América. De 27-jarige aanvaller van Hamburger SV bezorgde zijn land vrijwel in zijn eentje de bronzen medaille.

Wervelende Guerrero schiet Peru naar bronzen medaille

In Estadio Ciudad de La Plata, dat slechts voor een klein deel was gevuld, wilden beide teams hun verrassende prestaties bekronen met winst in de strijd om de derde en vierde plaats. De troostfinale, normaliter een noodzakelijk kwaad, mondde daarom uit in een klein spektakelstuk.

Waar Peru zich wilde revancheren voor de uitschakeling in de halve finale door Uruguay (2-0), probeerde Venezuela, dat in voorgaande edities louter als toernooivulling gold, het missen van de eindstrijd van zich af te spelen. Paraguay moest het op strafschoppen laten aankomen om zich te ontdoen van La Vinotinto.

Peru won de prestigestrijd verdiend. Guerrero maakte het verschil. Kort voor rust stelde hij William Chiroque in staat van dichtbij binnen te schieten. Het voorbereidende werk was van hoog niveau. Op een fluwelen schaar volgde een strakke pass voor het doel langs, in de loop van Chiroque.

In de tweede helft verdubbelde Guerrero tegen tien Venezolanen - Tomas Rincon kreeg een rode kaart - de marge eigenhandig. Venezuela, dat naarstig op zoek was naar de gelijkmaker en daardoor achterin risico nam, moest lijdzaam toezien hoe de technisch vaardige speler een counter feilloos afrondde. Zijn uithaal vloog hard en hoog tegen het net: 2-0.

Twaalf minuten voor tijd maakte Juan Arango de stand iets dragelijker. Met de punt van de schoen schoot de speler van Borussia Mönchengladbach de bal loepzuiver en onhoudbaar in het doel. Vervolgens liet Guerrero opnieuw de klasse zien, die hij tot nu toe op de Europese slechts zelden toonde. Tweemaal speelde hij zich vrij met een perfecte aanname, tweemaal volgde een doeltreffend schot (4-1). Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's