Werner, Duitse kroonprins na vaarwel koningskoppel

Reacties

RB Leipzig-spits Timo Werner debuteerde woensdagavond als spits van het Duitse nationale elftal. Over de 21-jarige frontman en de voetstappen waarin hij moet treden.

Werner, Duitse kroonprins na vaarwel koningskoppel

Woensdagavond 22 maart 2017 zal in Duitsland nog lang herinnerd worden als de avond van Lukas Podolski. In zijn 130ste en laatste interland voor Die Mannschaft mocht de spits de aanvoerdersband dragen en zorgde hij met een geweldig doelpunt voor een prachtige kers op de taart. De euforie bij de Duitse supporters mengde zich met een vleugje weemoed. De wedstrijd tegen Engeland betekende het definitieve einde van een tijdperk.

Vacature
Sinds 2004 was Podolski namelijk een vaste gast in de voorhoede van de Duitsers - soms centraal, meestal aan de zijkant - met aan zijn zijde Miroslav Klose, die nog zeven keer vaker uitkwam voor het nationale elftal. Sinds Klose Die Mannschaft in 2014 vaarwel zei en de klad er bij Podolski ook steeds meer in kwam ging Duitsland op zoek naar een opvolger van het koningskoppel. Mario Gómez diende zich eerder al aan, maar kon de spitspositie niet voor langere tijd claimen.

Met onder meer Mario Götze, André Schurrle en Thomas Müller greep bondscoach Joachim Löw vervolgens terug op gelegenheidsspitsen. De cijfers van Müller zijn indrukwekkend, maar de 27-jarige aanvaller is toch op zijn best in een rol om de vaste spits heen, zoals hij ook bij Bayern München gewend is. Daarom koos Löw tegen Engeland voor een 21-jarig alternatief: Werner.

De jonge Duitser is bezig aan een bijzonder sterk seizoen bij Bundesliga-revelatie RB Leipzig. Met veertien competitietreffers is hij met afstand de meest scorende Duitser in de topcompetities van Europa, gevolgd door 1899 Hoffenheim-spits Sandro Wagner. Dat Müller met slechts twee Bundesliga-goals een opvallend zwakke jaargang doormaakt, biedt Werner een ideale kans om zichzelf op de kaart te zetten als échte nummer 9 van het Duitse elftal.

Timo Werner viert een treffer tegen 1. FC Köln.
Timo Werner viert een treffer tegen 1. FC Köln.

Dat deed hij woensdagavond op een symbolisch prachtig moment. Waar met Podolski een publiekslieveling en doelpuntenmachine werd uitgezwaaid, diende Werner zich ondertussen aan als zeer welkom vers bloed voor de Duitse aanval. Werner is een onmiskenbaar product van de Duitse voetbalrevolutie. De gegenpressing, waarmee Duitse trainers momenteel furore maken, zit hem in het bloed. Maar naast die enorme werklust en indrukwekkende fysieke gestalte voor een 21-jarige is Werner ook een klinische afmaker.

Onvermijdelijk is dan ook de interesse van clubs over de grens. Zo wordt hij nadrukkelijk in verband gebracht met het Liverpool van manager Jürgen Klopp, waar hij qua speelstijl uitstekend zou passen. 'Ik voel me goed en ben gelukkig bij Leipzig, maar Liverpool is zeker een speciale club', reageerde hij daar al eens op. Een transfer wordt evengoed een lastig verhaal, aangezien Werner tot 2020 vast ligt bij de nummer twee van de Bundesliga.

Blessure
Voorlopig kan de jonge Duitser überhaupt niet aan voetballen denken. Tijdens zijn debuut tegen Engeland liep hij een spierscheuring op, waardoor hij drie weken langs de kant staat. Een valse start dus voor Werner bij het nationale elftal, misschien kan hij raad vragen aan Podolski, die bij zijn debuut met 2-0 onderuit ging tegen Hongarije. Een valse start hoeft een schitterende interlandcarrière dus niet in de weg te zitten.

Dat blijkt ook wel uit de woorden van Löw: 'Timo gaat altijd diep, hij is snel, doelgericht en dynamisch. Bovendien is hij nog erg jong en kan hij zich dus nog geweldig ontwikkelen. Als hij zo doorgaat, denk ik dat hij een fantastische carrière bij het nationale team tegemoet gaat.' (Lentin Goodijk)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.