Werkloze De Koning: 'Ze zijn opa een klein beetje vergeten'

Reacties

Terwijl het nieuwe voetbalseizoen begonnen is, zitten er in Nederland steeds meer trainers werkloos thuis. Dat zijn er inmiddels meer dan honderd.

Werkloze De Koning: 'Ze zijn opa een klein beetje vergeten'

'Laatst was mijn kleinzoon op bezoek. Dat mannetje is vier jaar oud. Hij wees naar een beeldje op de schouw en vroeg: "Wat is dat opa? Mag ik het aaien?" Het was een Gouden Stier. Moest ik dat ventje uitleggen dat opa twee jaar geleden een prijs had gekregen, dat ik de beste trainer van de Jupiler League was. Nu zit ik thuis, zonder club. Ze zijn opa volgens mij een klein beetje vergeten', aldus Hans de Koning.

Gerard Marsman is directeur van de Coaches Betaald Voetbal, de belangenverenging van de coaches. Hij schat dat er tussen de 200 en 250 trainers in het bezit zijn van trainerspapieren. En van die groeiende groep zit ongeveer de helft thuis. Het zijn er zeker meer dan honderd', weet hij, maar een exact aantal kan hij niet geven. 'Het is soms lastig in te schatten of een trainer al gestopt is.'

De Koning is dat zeker niet. In februari besloot hij zijn aflopende contract met FC Volendam niet te verlengen, in de hoop op een Eredivisieclub. Maar die kwam er dus niet. 'Twintig jaar lang is dit je leven en opeens is het er niet meer. Inmiddels zijn alle stoeltjes alweer bezet. Je gunt het geen enkele collega om ontslagen te worden. Maar het is voorlopig wel de enige manier om zelf weer aan het werk te komen.'

De volledige reportage over werkloze trainers is te lezen in de nieuwe Voetbal International. Die ligt sinds woensdag in de winkels en is hier te bestellen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.