Wereldspits Higuaín zingt niet meer in zijn eentje

Reacties

De 24ste speelronde van de Serie A begint zaterdagavond. VI-redacteur Reon Boeringa bespreekt de rol van Gonzalo Higuaín, de wereldspits die Napoli eigenhandig op titelkoers houdt.

Wereldspits Higuaín zingt niet meer in zijn eentje

Zijn schoten zijn verwoestend hard en angstaanjagend zuiver. Hij scoort met intikkers, afstandsschoten, na een dribbel of met het hoofd. Zijn loopacties zijn zo verschrikkelijk leep dat hij zelfs zijn eigen schaduw het bos in stuurt. Gonzalo Higuaín is niet te houden.

Higuaín (28) komt voort uit een voetbalmaffe familie. Zijn vader Jorge was een spijkerharde verdediger, die uitkwam voor San Lorenzo, Boca Juniors, River Plate, Banfield en Brest. Zijn oudere broer Federico (31) is aanvaller bij Columbus Crew, en verdedigde de kleuren van onder meer River Plate, Besiktas en Independiente. Dan is er nog Nicolas, die prof was in de lagere divisies, maar zijn voetbalcarrière afbrak om fulltime zaakwaarnemer van zijn voetballende broers te worden. De jongste broer, Lautaro, heeft als enige niets met het spelletje. Hij is muzikant en heeft daarmee meer gemeen met zijn beroemdste broer dan je zou vermoeden.

 'Ik vind het heerlijk om te zingen, onder de douche of gewoon als ik alleen thuis ben', zei Higuaín namelijk drie jaar geleden, kort na zijn transfer van Real Madrid naar Napoli. 'Daaraan kun je zien dat ik een echte Argentijn ben. Alle Argentijnen zingen.' Zingen doet Higuaín tegenwoordig niet alleen meer als hij zich onbespied waant. Dit seizoen zocht hij na een zege van Napoli regelmatig de Curva op, om daar met de fanatieke fans clubliederen ten gehore te brengen (zie onder).

Higuaín mag zichzelf overigens nog niet heel lang Argentijn noemen. Hij werd op 10 december 1987 geboren in Frankrijk, in de periode dat zijn vader bij Brest speelde. Hij woonde slechts een jaar in het land en spreekt alleen Spaans, maar had lang uitsluitend een Frans paspoort. Pas sinds 2006 mag hij zich Argentijns staatsburger noemen. Hij stelde zijn keuze tussen het Argentijnse en Franse nationale elftal nog een tijdje uit, totdat hij in 2009 de knoop doorhakte en besloot La Albiceleste te dienen.

Na zijn doorbraak bij River Plate vertrok hij in 2007 naar Real Madrid, maar een vaste basiskracht werd hij nooit. Het stuivertje wisselen met Karim Benzema was hij in 2013 ineens helemaal zat. 'Telkens als ik op de PlayStation mijn FIFA-game aanzette en Real Madrid wilde zijn, zag ik mezelf op de bank zitten', omschreef de 28-jarige spits dat later treffend. Napoli zag zijn kans schoon en maakte hem met een transfersom van 38 miljoen euro de duurste speler in de clubhistorie.

Daarvan heeft de club geen moment spijt gekregen. Na 24 goals in zijn eerste seizoen en 29 in zijn tweede, staat Higuaíns doelpuntenteller over alle competities iets over de helft van jaargang drie al op 25. Trainer Maurizio Sarri vertelde Higuaín afgelopen zomer al dat hij het in zich had om de beste afmaker van allemaal te worden. Op één voorwaarde: hij moest minder lui worden. 'Ik werk daarom nu keihard', zei de spits, die zijn arbeid wekelijks beloond ziet met doelpunten en Napoli naar de eerste landstitel sinds 1990 kan schieten.

De vraag is niet of Higuaín dit seizoen en het jaar erop records gaat breken, maar hoeveel en wanneer. Edinson Cavani, Gino Rossetti en zelfs Napoli-legende Diego Maradona moeten vrezen hun plek in de geschiedenisboeken kwijt te raken aan El Pipita. Er kan daarom geen twijfel over bestaan: Gonzalo Higuaín is op dit moment de beste spits ter wereld.

Meeste competitiedoelpunten voor Napoli in een seizoen
Recordhouder: Edinson Cavani 29 doelpunten
Status Gonzalo Higuaín 23 doelpunten na 23 speelronden

Meeste seizoensdoelpunten voor Napoli in alle competities
Recordhouder: Edinson Cavani 38 doelpunten
Status Gonzalo Higuaín 25 doelpunten
Meeste doelpunten ooit in een Serie A-seizoen
Recordhouder: Gino Rossetti 36 doelpunten
Status Gonzalo Higuaín 23 doelpunten na 23 speelronden
Clubtopscorer aller tijden Napoli (alle competities)
Recordhouder: Diego Maradona 115 doelpunten
Status Gonzalo Higuaín 78 doelpunten
Clubtopscorer aller tijden Napoli (Serie A)
Recordhouder: Attila Sallustro 106 doelpunten
Status Gonzalo Higuaín 58 doelpunten
Persoonlijk doelpuntenrecord Gonzalo Higuaín
Recordseizoen 2009/10 29 goals over alle competities
Huidig seizoen 25 goals over alle competities
Programma
Bologna 06-02
18:00
Fiorentina
Genoa 06-02
20:45
Lazio
Hellas Verona 07-02
12:30
Internazionale
Napoli 07-02
15:00
Carpi
Torino 07-02
15:00
Chievo
Frosinone 07-02
15:00
Juventus
Sassuolo 07-02
15:00
Palermo
AC Milan 07-02
15:00
Udinese
Atalanta Bergamo 07-02
18:00
Empoli
AS Roma 07-02
20:45
Sampdoria
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.