Wereldgoal helpt Swansea, Heitinga verspeelt voorsprong

Swansea City heeft in eigen huis eenvoudig afgerekend met Aston Villa. John Heitinga gaf met Fulham een 2-0 voorsprong weg thuis tegen Hull City en blijft daardoor onder de degradatiestreep.

Swansea City – Aston Villa 4-1
Swansea City heeft mede dankzij een wereldgoal van Jonjo Shelvey (foto boven) met 4-1 gewonnen van Aston Villa. Shelvey versloeg in de 26ste minuut Brad Guzan met een weergaloze volley vanuit de middencirkel. Deze treffer van de Engelse middenvelder komt in aanmerking voor de verkiezing Goal van het Jaar.

Op het moment dat Shelvey toesloeg, stond het 1-1. Wilfried Bony had de score geopend na een steekbal van Shelvey, waarna Gabriel Agbonlahor de gelijkmaker aantekende. Zeventien minuten voor tijd zorgde Pablo Hernández ervoor dat Swansea definitief in veilige haven kwam. Bony bepaalde in de extra tijd de eindstand op 4-1 door een strafschop te benutten.

Bij Swansea hadden Michel Vorm en Jonathan de Guzman een basisplaats, terwijl Ron Vlaar de volledige wedstrijd speelde voor Aston Villa. Leandro Bacuna werd daar in de rust gewisseld en Marvin Emnes mocht twee minuten voor tijd invallen bij de thuisclub.

Fulham – Hull City 2-2
Fulham heeft thuis tegen Swansea City een voorsprong van twee doelpunten uit handen gegeven, wat in de degradatiestrijd wel eens fataal kan blijken.

Voor rust kwam Fulham, waar John Heitinga opnieuw een basisplaats had, tot geen enkel schot op doel, maar de eerste poging in de 55ste minuut was direct raak. Ashkan Dejagah sneed vanaf links naar binnen en vond vanaf de rand van het strafschopgebied de bovenhoek. Drie minuten later verdubbelde Fernando Amorebieta de voorsprong, door een voorzet van Kieran Richardson binnen te koppen.

Een kwartier voor tijd bracht Nikica Jelavic de spanning terug door de 2-1 te maken. Daarna probeerde Fulham op strijdlust te overleven, maar dat bleek niet voldoende. Keeper David Stockdale tikte een inzet van Ahmed Elmohamady nog op de paal, maar drie minuten voor tijd moest hij een antwoord schuldig blijven op een kopbal van Shane Long.

Door het gelijkspel stijgen The Cottagers naar de achttiende plaats. De nummer achttien, negentien en twintig degraderen rechtstreeks uit de Premier League. Voor Heitinga en reservedoelman Maarten Stekelenburg is het een opsteker dat Norwich, de nummer zeventien, met Manchester United, Chelsea en Arsenal alleen nog topploegen treft. Fulham gaat nog op bezoek bij Stoke City en sluit af met een thuisduel met Crystal Palace.

Stoke City – Tottenham Hotspur 0-1
Tottenham Hotspur heeft een minimale overwinning geboekt op bezoek bij Stoke City. Het was Danny Rose die voor het verschil zorgde, door voor rust een voorzet van Emmanuel Adebayor binnen te koppen. Vrijwel direct na de hervatting moest Stoke, waar Erik Pieters in de 55ste minuut inviel, verder met tien man, nadat Ryan Shawcross zijn tweede gele kaart - en daarmee rood - had ontvangen.