Wengers droom: triomf op Mourinho in jubileumduel

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de 31ste speelronde is dat het duel tussen Chelsea en Arsenal van zaterdag (13.45 uur).

Wengers droom: triomf op Mourinho in jubileumduel

Chelsea

Klassering: eerste plaats (66 punten uit dertig duels)
Vorm: G-W-W-W-V

De 1-0 nederlaag van Chelsea bij Aston Villa heeft de Engelse titelrace een nieuwe dimensie gegeven. Liverpool en Arsenal zijn de West-Londense club tot op een verliespunt genaderd, terwijl Manchester City met nog drie inhaalduels voor de boeg de onzichtbare koploper is. Ofwel: over de ontknoping in de Premier League is geen zinnig woord te zeggen. Wel zo fijn.

Als er al een constante lijn valt te ontdekken zijn het de prestaties van Chelsea. Het voetbal is - op de ongrijpbare Eden Hazard na - niet spectaculair, maar de punten blijven binnenstromen. Mourinho heeft met Petr Cech, John Terry, Gary Cahill, Branislav Ivanovic en twee verdedigende middenvelders een stevig fundament neergelegd waarop de ploeg kan terugvallen en van waaruit het avontuur gezocht kan en mag worden.

Uitgelicht
Voor The Blues is de thuiswedstrijd tegen Arsenal een van de laatste lastige hordes op weg naar de vijfde landstitel in de clubhistorie. Na het duel met The Gunners volgen ontmoetingen met Crystal Palace, Stoke City, Swansea City en Sunderland. Eind april staat dan mogelijk een cruciale topper op het programma tegen Liverpool, op een dan kolkend Anfield. Maar dat is voor later.

Eerst dus Arsenal. Het concept staat wel vast. Mourinho zal afwachten wat het elftal van Wenger aanvallend te bieden heeft en zijn spelers laten profiteren van de blootgelegde zwakheden in de besprekingen. Veel zal ook afhangen van de magiër Hazard in zijn ploeg die tegen Galatasaray opnieuw verbluffende dribbels uit zijn heupen schudde. Tijdens één van die solo's draaide hij zo vaak van richting dat zelfs de cameraman van dienst de verkeerde kant werd opgestuurd.

Arsenal

Klassering: derde plaats (62 punten uit 29 duels)
Vorm: V-G-W-V-W

Vandaag staat in het teken van Wengers duizendste wedstrijd als manager van de club. Grofweg de laatste vijfhonderd duels staan symbool voor de periode waarin Arsenal geen prijs meer pakte. Mourinho riep zijn ambtgenoot daarom pesterig uit tot 'a specialist in failure', een jan doedel die alle bekers uit zijn handen laat glippen. Alleen daarom zal Wenger dolgraag een keer van Mourinho willen winnen op Stamford Bridge. Het zou namelijk een dubbele overwinning betekenen. Niet alleen houdt hij Arsenal daarmee op koers voor de landstitel, ook komt dan na bijna tien jaar een eind aan het mythische thuisrecord van Mourinho. De Portugees verloor zoals bekend nog nooit een competitieduel met Chelsea in eigen stadion.

Uitgelicht
Dat Arsenal nog in de race is voor het kampioenschap mag op zich al een verrassing worden genoemd. De analisten roepen al maanden dat het huidige elftal te broos is om de strijd tot het einde toe vol te houden. Vooralsnog bewijst het team het tegendeel. In de Noord-Londense derby tegen Tottenham Hotspur lieten The Gunners zien dat zij ook hun tanden in een tegenstander kunnen zetten. Aanval na aanval werd afgeslagen op White Hart Lane na het razendsnelle openingsdoelpunt van Tomas Rosicky. Wenger zal tegen Chelsea wel flink moeten improviseren. Jack Wilshere, Mesut Özil, Aaron Ramsey en Theo Walcott ontbreken allemaal als gevolg van blessures.

Onderlinge historie

Van de laatste tien duels op Stamford Bridge wist Arsenal er twee te winnen. De 3-5 tijdens het seizoen 2011/12 en de 1-2 in 2008/09 hebben een hoog Robin van Persie-gehalte. De Nederlander scoorde respectievelijk drie en twee keer in de bewuste wedstrijden.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
21/04/2012 Arsenal - Chelsea 0-0 Premier League
29/09/2012 Arsenal - Chelsea 1-2 Premier League
20/01/2013 Chelsea - Arsenal 2-1 Premier League
29/10/2013 Arsenal - Chelsea 0-2 League Cup
23/12/2013 Arsenal - Chelsea 0-0 Premier League
 
Tekst: Süleyman Öztürk

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.