Welke gedwongen degradanten gingen FC Twente voor?

Reacties

Als het aan de licentiecommissie van de KNVB ligt, speelt FC Twente volgend seizoen in de Jupiler League. De Tukkers zouden zeker niet de eerste club zijn die degradeert op papier in plaats van op gras. Een overzicht.

Welke gedwongen degradanten gingen FC Twente voor?

Juventus
Het seizoen 2006/07 is een eeuwige schandvlek op het blazoen van De Oude Dame. Juventus, dat nog nooit was gedegradeerd, werd vanwege zijn rol in manipulatieschandaal Calciopoli teruggezet naar de Serie B en kreeg negen minpunten. Het eerste strafvoorstel was zelfs terugzetting naar de Serie C geweest. Ook moest Juventus twee landstitels afstaan.

Ondanks de puntenstraf en het vertrek van veel grote namen - Gianluigi Buffon, Alessandro Del Piero, David Trezeguet en Mauro Camoranesi en Pavel Nedved bleven - werd Juventus met overmacht kampioen van de Serie B. De verwachting was dat Juventus na zijn terugkeer in de Serie A een lange periode nodig zou hebben om het gat met de top te dichten. De Turijners deden dat echter razendsnel en werden in 2012 voor het eerst sinds de gedwongen degradatie weer kampioen. Sindsdien greep Juve vijf titels op rij.

Een foto die bij menig supporter van AC Milan of Internazionale aan de muur hangt: Juventus in de Serie B.
Een foto die bij menig supporter van AC Milan of Internazionale aan de muur hangt: Juventus in de Serie B.

Olympique Marseille
In 1994, een jaar na de roemruchte Champions League-winst, werd Olympique Marseille door de Franse bond teruggezet naar de Ligue 2. De Zuid-Franse topclub werd gestraft vanwege financieel wanbeleid en omkoping onder voorzitter Bernard Tapié. Ook raakte Marseille de in 1993 behaalde landstitel kwijt.

Het lukte Marseille niet om direct terug te keren naar de Ligue 1. Pas in 1996 maakte L'OM zijn rentree op het hoogste niveau. Zo dominant als de club eind jaren tachtig en begin jaren negentig was, werd Marseille nooit meer. De landstitel van 2010 is het enige sindsdien behaalde kampioenschap. De aansluiting met de nouveau riche van Paris Saint-Germain is ver te zoeken. Dit seizoen eindigde Marseille onderin de middenmoot.

Trainer Raymond Goethals met de in 1993 gewonnen Champions League. Een jaar later speelde Olympique Marseille in de Ligue 2.
Trainer Raymond Goethals met de in 1993 gewonnen Champions League. Een jaar later speelde Olympique Marseille in de Ligue 2.

Portsmouth
'De jongens zijn aangeslagen. We dachten dat we de zege binnen hadden.' Manager Tony Adams zuchtte kort na het laatste fluitsignaal op donderdagavond 27 november 2008. Portsmouth leek zeker van de overwinning, tot Filippo Inzaghi deed wat hij in die jaren in vrijwel iedere wedstrijd deed. Van dichtbij scoren, het liefst met een puntertje, en vervolgens juichen alsof het een doelpunt is dat met hoofdletters beschreven zal worden in de geschiedenisboeken. Portsmouth – AC Milan: 2-2. Een UEFA Cup-avond om nooit te vergeten, zeker na de financiële problemen die zijn gekomen.

De tijden dat voetballers met de statuur van Ronaldinho en Kaka binnen de lijnen stonden op Fratton Park, liggen ver achter ons. Zondag nog zette Plymouth de vervallen club een voet dwars, in de play-offs voor promotie naar de League One. Vijf jaar nadat manager Harry Redknapp en aanvoerder Sol Campbell in 2008 de gewonnen FA Cup aan de aanhang toonde op Wembley, speelt Pompey in de League Two. En dat omdat de ambitie het won van het gezonde verstand.

In 2010 vroeg Portsmouth een faillissement aan. De club kreeg een aftrek van negen punten en verloor in de Premier League het gevecht tegen degradatie. Dit seizoen eindigde Portsmouth voor het eerst sinds 2008 hoger dan in de voorgaande jaargang. In de laatste vier seizoenen gaf de club geen cent uit op de transfermarkt. Talenten huren en spelers transfervrij halen, het is de nieuwe realiteit op Fratton Park. Momenteel is de club in handen van Portsmouth Supporters Trust. Fans hebben de club in handen en zorgen gezamenlijk dat een dergelijke vrije val niet meer mogelijk is.

Peter Crouch tart de zwaartekracht met een omhaal. Gennaro Gattuso kijkt vol ongeloof toe.
Peter Crouch tart de zwaartekracht met een omhaal. Gennaro Gattuso kijkt vol ongeloof toe.

Parma
De papieren degradatie van Parma ligt nog vers in het geheugen. De tweevoudig UEFA Cup-winnaar ging in maart vorig jaar failliet, maar speelde het Serie A-seizoen uit door giften van andere clubs. Daarna was het definitief gedaan voor de club die door het Parmalat-schandaal een decennium eerder al op het randje van de afgrond had gebalanceerd.

Parma werd na het faillissement heropgericht als Parma 1913 en moest opnieuw beginnen op het hoogste amateurniveau, de Serie D. Daar werden de Ducali meteen kampioen, waardoor zij komend seizoen hun rentree maken in het Italiaanse profvoetbal. Alessandro Lucarelli, die in de Serie A en Serie D captain was, zal er ook dan weer bij zijn.

De spelers van Parma na de laatste thuiswedstrijd in de Serie A.
De spelers van Parma na de laatste thuiswedstrijd in de Serie A.

Glasgow Rangers
Mededogen was er onvoldoende voor Glasgow Rangers toen in de zomer van 2012 gestemd moest worden over het lot van de Schotse topclub. 25 van de dertig Schotse profclubs stemden voor degradatie naar de vierde klasse, waar het failliet verklaarde Glasgow Rangers onder de naam Rangers FC aan de wederopstanding begon.

Dit seizoen kwam de tocht door de krochten van het Schotse profvoetbal richting de bestemming waar de club thuishoort ten einde. The Old Firm, de rivaliteit tussen Celtic en Rangers, keert volgend seizoen terug op het hoogste niveau, met dank aan spelers als Lee Wallace (foto). Hij bleef zijn club trouw na de vrije val en stond als aanvoerder de pers te woord in het Ibrox Stadium nadat de terugkeer naar het hoogste niveau begin april een feit was geworden. 'We zijn weer waar we horen’, klonk het opgelucht.

Napoli
In 2004 viel het doek voor Napoli. De club had in de jaren na het tijdperk van Diego Maradona veel te veel financiële risico's genomen en ging failliet. Direct na het bankroet richtte Aurelio De Laurentiis de club Napoli Soccer op. De Italiaanse bond plaatste deze club, die feitelijk dus niet dezelfde is als de club die begin jaren negentig Italië en de wereld betoverde, in de derde divisie.

In de Serie C brak Napoli alle records, door bij thuiswedstrijden tegen provincieclubjes 50.000 toeschouwers te trekken. In 2006 promoveerde Napoli naar de Serie B en in 2007 volgde de terugkeer op het hoogste niveau. In de Serie A is Napoli, nog altijd bestuurd door De Laurentiis, weer uitgegroeid tot topclub.

Aurelio De Laurentiis met Maurizio Sarri, de trainer die Napoli met spektakelvoetbal dit seizoen naar de tweede plek leidde.
Aurelio De Laurentiis met Maurizio Sarri, de trainer die Napoli met spektakelvoetbal dit seizoen naar de tweede plek leidde.

Fiorentina
In de zomer van 2002 zat Florence ineens zonder voetbalclub. Fiorentina was aan het einde van het seizoen 2001/02 failliet verklaard. Een paar maanden later, in augustus om precies te zijn, werd Florentia Viola opgericht. Deze fenixclub kreeg een plekje in de vierde divisie, destijds het laagste profniveau. Angelo Di Livio groeide uit tot legende door de club trouw te blijven.

Met Di Livio als aanjager werd Florentia Viola werd gelijk kampioen in de Serie C2 en omdat de Serie C1 opgeheven werd, kreeg La Viola op basis van vroegere verdiensten een plek in de Serie B. In 2004 keerden de paarshemden terug in de Serie A en het luisterde dit feit op door naam van het failliet gegane Fiorentina terug te kopen. Fiorentina is alweer jaren een vaste naam in de subtop van de Serie A.

AC Milan & Lazio
Het Totonero-schandaal uit 1980 kostte zowel AC Milan als Lazio zijn plek in de Serie A. Milan was het jaar ervoor kampioen van Italië geworden, maar de Italiaanse bond kende vanwege het omkoopschandaal geen genade voor de Rossoneri. Milan promoveerde een jaar later direct weer naar de Serie A, maar een voorbode voor een terugkeer aan de top was het allerminst. In 1982 degradeerde Milan namelijk opnieuw uit de Serie A, deze keer op sportieve gronden. Pas nadat Silvio Berlusconi de club in 1986 kocht, van nieuw kapitaal voorzag en daarmee onder meer Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard aantrok werd Milan weer een grootmacht.

Lazio keerde pas na drie jaar in de Serie B terug naar het hoogste niveau, maar in 1985 degradeerden de Romeinen weer. Sinds de promotie van 1988 spelen de Biancocelesti onafgebroken op het hoogste niveau.

Silvio Berlusconi in 1986, kort nadat hij AC Milan heeft overgenomen.
Silvio Berlusconi in 1986, kort nadat hij AC Milan heeft overgenomen.

Door: Bas van den Hoven en Reon Boeringa.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.