Welke aankoop leidt Guardiola weer naar Europees succes?

Reacties

In de rubriek Transferzomer blikt Voetbal International vooruit op de aan- en verkoopplannen van Europese topclubs. In deze editie Bayern München. Wie moet trainer Pep Guardiola halen om deze keer wél de Champions League te kunnen winnen?

Welke aankoop leidt Guardiola weer naar Europees succes?

Stand van zaken
Succestrainer Pep Guardiola kwam medio 2013 binnen bij Bayern München, nadat zijn voorgang Jupp Heynckes alles had gewonnen wat er te winnen viel. De Spanjaard, die als coach vier jaar lang in de Europese top actief was met Barcelona, kreeg een ondankbare taak: de successen van Heynckes herhalen, maar dan met een herkenbare speelstijl.

Bundesliga-statistieken Bayern München:

Seizoen Balbezit Schoten voor Schoten tegen
2012/13 60,6% 17,1 8,2
2013/14 66,2% 18,7 8,9
2014/15 70,2% 17,4 7,5

Qua positiespel is Guardiola geslaagd in zijn opdracht. Opnieuw heeft hij een team gecreëerd dat herkenbaar is met fraaie combinaties. Bayern heeft aanzienlijk meer balbezit dan in het succesjaar onder Heynckes, creëert meer kansen en krijgt minder schoten tegen, blijkt uit bovenstaande cijfers van Opta. Dat maakt de ploeg van vleugelspits Arjen Robben met afstand de beste in de Bundesliga. Maar in Beieren worden ook Europese successen verwacht en die heeft de 44-jarige oefenmeester nog niet kunnen bieden. Na Real Madrid bleek dit jaar Barcelona te sterk in de halve finale van de Champions League.

Bayern München heeft voor het komende seizoen nog weinig activiteiten ondernomen op de transfermarkt. Het twintigjarige talent Joshua Kimmich wordt overgenomen van VfB Stuttgart, net als de beoogde reservegoalie Sven Ulreich. Verder keren Pierre-Emile Höjbjerg (FC Augsburg), Jan Kirchhoff (Schalke 04) en Julian Green (Hamburger SV) terug van een verhuurperiode.

Sterke en zwakke punten
In de beste wedstrijden onder Guardiola zorgt het strijdplan ervoor dat de beste spelers van Bayern kunnen uitblinken. De klinkende CL-overwinning bij AS Roma (1-7) was een demonstratie van het voetbal dat de club nastreeft. Bayern speelde in een zeer flexibel 3-4-1-2 formatie, met Arjen Robben in een vrije rol als opstomende rechtsback. Robben was met twee doelpunten beslissend, terwijl de defensie door de fanatieke pressing zelden in de problemen kwam.

Arjen Robben is nog steeds de grote ster van Bayern München. Hij is onder Pep Guardiola ook multifunctioneel inzetbaar geworden. Tegen AS Roma blinkt hij hier uit als vleugelverdediger, terwijl hij in andere wedstrijden uitstekend speelde in de as van het veld.
Arjen Robben is nog steeds de grote ster van Bayern München. Hij is onder Pep Guardiola ook multifunctioneel inzetbaar geworden. Tegen AS Roma blinkt hij hier uit als vleugelverdediger, terwijl hij in andere wedstrijden uitstekend speelde in de as van het veld.

In de tweede seizoenshelft werd Bayern echter getroffen door een blessuregolf, waardoor de zwakheden van het elftal steeds meer aan het licht kwamen. Niet alle verdedigers bleken te kunnen voldoen aan de eisen die het spelen met een extreem hoge laatste lijn met zich meebrengen. Daarnaast werd de Duitse topploeg offensief voorspelbaar door de afwezigheid van Franck Ribéry en Robben.

Wie worden genoemd?
Qua transfergeruchten is het vooralsnog opvallend stil rond FC Hollywood. Het meest hardnekkige gerucht is dat Bayern op de handtekening van Ángel Di María aast. Daarnaast worden ook Douglas Costa, Kevin De Bruyne en Granit Xhaka genoemd als mogelijke aanwinsten in München.

Analyse
Het eerste wat Guardiola deze transferzomer waarschijnlijk gaat doen, is een nieuwe club zoeken voor Dante. De 31-jarige centrumverdediger was een sterkhouder in het succesteam van Heynckes, maar hij is niet geschikt voor het voetbal dat Guardiola wil spelen. De laatste lijn van Bayern staat tegenwoordig vaak nog vóór de middenlijn en daar voelt de trage Dante zich niet prettig bij. Bovendien is hij geen held in de opbouw.

Aangezien Bayern niet kan verwachten dat de blessuregevoelige Holger Badstuber fit zal blijven, is een nieuwe verdediger nodig. Het is niet onwaarschijnlijk dat technisch directeur Matthias Sammer in zijn zoektocht uitkomt bij Aymeric Laporte. De 21-jarige verdediger van Athletic de Bilbao beschikt over de gevraagde kwaliteiten. Hij is relatief snel, heeft veel inzicht en een goede inspeelpass. Grootste probleem is waarschijnlijk het prijskaartje dat om zijn nek hangt: vijftig miljoen euro. Aymen Abdennour van AS Monaco is een mogelijk alternatief.

Franck Ribéry is over zijn top:

Seizoen Kansen gecreëerd Geslaagde dribbels
2012/13 3,2 4,5
2013/14 2,5 5,5
2014/15 1,9 3,8
*Cijfers per 90 minuten en via Opta

Daarnaast heeft Bayern nieuwe buitenspelers nodig om niet in de problemen te komen als Robben en/of Ribéry afwezig zijn. Misschien moet de Duitse kampioen zelfs overwegen de 32-jarige Fransman te laten gaan, want hij is over zijn top. De multifunctionele Di María is een logische optie als Manchester United hem voor een relatieve fooi wil laten gaan. Hetzelfde geldt voor Raheem Sterling, die zijn contract met Liverpool niet wil verlengen. Ook Karim Bellarabi (Bayer Leverkusen) wordt ongetwijfeld gevolgd door de Beierse scouting. In de Europese topcompetities voerde dit seizoen alleen Chelsea-ster Eden Hazard meer succesvolle dribbels uit per negentig minuten dan Bellarabi. (Pieter Zwart)

Hoe denk jij over de transferzomer van Bayern München? Welke spelers zijn volgens jou rijp voor vervanging, en wie moeten er worden aangetrokken? Login met je VI-account en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.