Welbeck en Walcott leiden Engeland naar overwinning

In een spectaculaire wedstrijd heeft Engeland gewonnen van Zweden (3-2). Danny Welbeck was met een geniale hakbal de gevierde man.

The Three Lions hebben zich zo na het eerdere gelijke spel tegen Frankrijk (1-1) een uitstekende uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de kwartfinale. Zweden, eerder al onderuit tegen Oekraïne (2-1), is officieel uitgeschakeld.

Bondscoach Roy Hodgson verraste met een basisplaats voor Andy Carroll. De entree van de sterke spits ging ten koste van de jonge Alex Oxlade-Chamberlain. De spits van Liverpool betaalde het vertrouwen na twintig minuten uit door op aangeven van aanvoerder Steven Gerrard hard raak te koppen: 0-1.

In de tweede helft ontvlamde de wedstrijd pas echt. Deze was amper aan de gang of de gelijkmaker stond op het bord: de Engelse verdediger Glen Johnson hief eerst al buitenspel op na een gesmoorde vrije trap van Zlatan Ibrahimovic en werkte een ogenblik later de inzet van Olof Mellberg in zijn eigen doel.

De ploeg van bondscoach Eric Hamrén rook bloed en drukte meteen door. Niet lang na de gelijkmaker namen de Zweden een voorsprong. Opnieuw was er een hoofdrol voor routinier Mellberg. Deze keer kopte de aanvoerder zelf een voorzet van Martin Olsson met een stuiter achter de kansloze doelman Joe Hart.

Engeland leek rijp voor de sloop, maar toonde veerkracht. Invaller Theo Walcott stond aan de basis van de ommekeer. Eerst zag de aanvaller van Arsenal zijn afstandsschot na een afgeslagen hoekschop tot zijn eigen verbazing binnenzeilen. Doelman Andreas Isaksson zag er niet goed uit bij de houdbare poging.

Kort voor het einde bezorgde Welbeck de Engelsen zelfs de volle winst. De aanvaller van Manchester United hakte een voorzet van Walcott op werkelijk geniale wijze in het doel: 2-3. Een Zweeds slotoffensief verontrustte de Engelsen niet. Engeland speelt komende dinsdag nog tegen Oekraïne, de uitgeschakelde Zweden treffen Frankrijk nog. Foto: VI Images