Weer politieke rel met stadion VVV-Venlo als onderwerp

De oppositiepartijen in de Venlose gemeenteraad zijn furieus over de handelswijze van het college van B en W in de stad. Reden is een onderzoek naar archeologische opgravingen op het terrein waar het nieuwe stadion van VVV-Venlo moet verrijzen.

Weer politieke rel met stadion VVV-Venlo als onderwerp

In de bodem van het zogenaamde Kazerneterrein in Blerick bevinden zich resten van een Spaans fort uit de tachtigjarige oorlog. Een groep archeologen schreef hierover in opdracht van de gemeente een rapport en kwam tot de conclusie dat de sporen uit het verleden uniek zijn en bewaard moeten blijven.

De oppositiepartijen zijn ontstemd omdat dit rapport niet is opgevoerd voor de stemming over de bouw van een nieuw stadion, hoewel het destijds wel al in bezit zou zijn van B en W. Inmiddels is een actiegroep opgericht met de naam Red Ons Fort en dreigt voor VVV een vertraging van de bouwplannen.

Volgens voorzitter Hai Berden is de club op dit moment geen partij in de discussie. 'Dit is een politieke kwestie, daar blijven wij liever buiten', vertelt de preses. Berden gaat ervan uit dat VVV de in zijn ogen cruciale verhuizing naar een multifunctioneel complex (mfc) zoals gepland eind 2013 kan maken. Daarbij gaan de partijen volgens de preses proberen in hoeverre de archeologische resten intact kunnen blijven. 'Met respect voor de historie, willen wij iets moois voor de toekomst gaan bouwen.'

De komst van een mfc heeft zich ontwikkeld tot een hoofdpijndossier in Venlo. De coalitie van VVD, PvdA en CDA dreigde een paar maanden geleden, na het akkoord over overheidsparticipatie in het project, al uit elkaar te klappen. Na een lijmpoging besloten de partijen toch samen door te gaan. (Geert-Jan Jakobs) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's