'We maken te veel fouten, dat herken ik van vorig seizoen'

Reacties

De Graafschap is matig aan het Jupiler League-seizoen begonnen. Met zeven punten uit zes wedstrijden staan de Doetinchemmers slechts twaalfde.

'We maken te veel fouten, dat herken ik van vorig seizoen'

En dan is er nog een geblesseerde linksback die twee hele wedstrijden voor Jong Turkije speelt, de opgelegde straf naar aanleiding van de ongeregeldheden na de nacompetitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles én de FC Twente-soap die aan het seizoen voorafging. Het zijn weer roerige tijden op De Vijverberg. Trainer Jan Vreman blijft kalm als altijd. 

Denkt u nog weleens met weemoed terug aan zondag 8 mei, de dag van De Graafschap-Ajax?
'Nee. Ik denk veel vaker terug aan die wedstrijd van anderhalve week later: Go Ahead Eagles-uit. Om die wedstrijd draaide het en toen gingen we met 4-1 van het veld af. Het is onzin dat we het door de wedstrijd tegen Ajax niet meer op konden brengen toen het er echt om ging. Thuis speelden we Go Ahead in de eerste helft helemaal weg. Toen dwongen we veel kansen af, maar scoorden we maar één keer. Dan krijg je een uitval tegen die zij perfect uitspelen en staat het 1-1. Dan wordt het lastig. Als je uitgeblust bent, kun je het niet meer opbrengen om er nog overheen te gaan in je laatste wedstrijd. Helemaal niet als je in de uitwedstrijd al een knock-out hebt gekregen.' 

Ik vraag het, omdat het contrast tussen de nationale belangstelling van een klein half jaar geleden en de huidige twaalfde plek in de Jupiler League natuurlijk groot is. De Graafschap heeft een selectie om minimaal in de topvijf mee te draaien. Wat ligt er ten grondslag aan de matige seizoenstart?
'Ik ben het met je eens dat we op dit moment te laag staan. We moeten meedoen om promotie, dat is de doelstelling. In de wedstrijden tegen Telstar en FC Den Bosch waren we in de eerste helft de betere, maar bouwden we de voorsprong niet uit. In de tweede helft vielen we ver terug en verloren we. We maken te veel fouten die ons doelpunten kosten. Dat herken ik van vorig seizoen. We hebben aardig wat blessures of hebben die gehad (onder anderen de centrale verdedigers Luis Pedro en Bart Straalman en linksback Tolgahan Çiçek, red.). Dan moeten jongens ingepast worden op posities waar ze nog niet zo vaak hebben gespeeld. Soms zijn die jongens ook nog nieuw bij de club. Tim Keurntjes, bijvoorbeeld, kan linksback spelen, maar is in verdedigend opzicht meer een middenvelder. Wil je dat verdedigende aspect onder de knie krijgen, dan moet je veel wedstrijden spelen als linksback. Dan gaat het uiteindelijk veel beter. Maar dan is het weer de vraag hoe de concurrentie het invult. De beste speelt uiteindelijk. Maar het is te makkelijk om je achter blessures te verschuilen.' 

De eigenlijke linksback Tolgahan Çiçek mocht van De Graafschap door een spierblessure maximaal 45 minuten spelen bij Jong Turkije, het werden er uiteindelijk 180. U besloot de linksback niet op te nemen in de selectie voor de wedstrijd tegen Telstar. Waarom is hij nu weer in genade aangenomen?
'Er kan een keer iets misgaan en dan verdien je een nieuwe kans. Ik heb met Tolgahan gesproken. Hij heeft bij Jong Turkije aangegeven hoe wij erin stonden, daar hebben ze vervolgens andere keuzes gemaakt. Ik denk dat het er in die landen anders aan toegaat dan hier, misschien zijn de trainers daar iets baziger. Het was voor Tolgahan de eerste keer bij Jong Turkije. En of het nou Jong Turkije, Jong Duitsland of waar je ook vandaan komt, is, het is dan lastig om te zeggen: nee, trainer, ik speel niet. Hij gaf onze wens aan, maar is vervolgens gewoon opgesteld. Tegen Telstar zat hij niet bij de selectie, ook omdat het gewoon niet verantwoord was hem zo veel speelminuten te geven. Verder heeft hij een boete gekregen. Nu is het achter de rug en zit hij weer bij de selectie. Of we hem gemist hebben, weet ik niet. Tolgahan is als back iets sneller dan Tim, daarin zit het verschil tussen die twee. Of hij vrijdag gaat spelen, heb ik nog niet aan de groep bekendgemaakt.'

Er was dit seizoen al veel te doen rondom Tolgahan Çiçek. De linksback is door trainer Jan Vreman weer in genade aangenomen.
Er was dit seizoen al veel te doen rondom Tolgahan Çiçek. De linksback is door trainer Jan Vreman weer in genade aangenomen.

Is het niveauverschil tussen de Eredivisie en de Jupiler League niet zo groot zoals weleens wordt gedacht?
'Ja. Nou ja, in de Jupiler League voetballen is voor ons anders dan in de Eredivisie, waardoor het niet altijd even makkelijk is. Als we in de Eredivisie spelen, doen we niet bovenin mee en hebben we minder de bal. In de Jupiler League hebben we meer de bal en dat vergt andere kwaliteiten. Het spel maken is nu eenmaal moeilijker dan verdedigen, het is lastig om door een gesloten organisatie heen te voetballen. Aanstaande vrijdag tegen FC Emmen zullen wij bijvoorbeeld ook aanvallen. We willen thuis spektakel bieden. Dan weet je bijna zeker dat je ook wat gaat weggeven. Emmen heeft met Cas Peters en Issa Kallon snelheid en kwaliteit voorin. Ik ben het met je eens dat wij aan onze stand verplicht zijn om thuis van Emmen te winnen. Maar dat wil niet zeggen dat dat zomaar even gaat gebeuren. Anders hadden we ook wel bij FC Den Bosch en Telstar gewonnen.' 

Tot slot, De Graafschap speelt de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport op 21 oktober zonder publiek en kreeg een boete van 17.500 euro van de KNVB. Dit naar aanleiding van de ongeregeldheden na de thuiswedstrijd in de nacompetitie tegen Go Ahead Eagles. Wat vindt u van de straf?
'Ik kan niet oordelen over de hoogte van de straf. Ik weet niet hoe ze dat toetsen. Die ongeregeldheden konden echt niet. Daar hoort inderdaad een straf op te staan, en ja, hoe hoog die straf dan hoort te zijn, weet ik niet. Maar ik vind het niet leuk dat wij straks voor lege tribunes moeten spelen, dat moge duidelijk zijn.' (Juul Seesing)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.