'We hebben geen idee wat FC Porto met ons wil'

Dankzij een samenwerking met FC Porto heeft VVV-Venlo dit seizoen de beschikking over drie Portugese talenten: Diogo Viana, Josué en Jorge Chula. Alle drie twintig jaar en gezegend met de typisch Portugese voetbalflair. Ver van hun moederland zoeken ze steun bij elkaar en dromen ze van een mooie toekomst. Kennismaking met drie vedettes in de dop.

'We hebben geen idee wat FC Porto met ons wil'

De afgelopen jaren speelden ze al heel wat wedstrijden samen in de jeugd van FC Porto. Samen vormden ze een gevaarlijke driehoek, met Josué als aanvallende middenvelder achter linksbuiten Viana en rechtsbuiten Chula. 'We voelden elkaar perfect aan en zorgden samen voor de ene goal na de andere', aldus Viana in gesprek met Voetbal International.

Viana is het langst in Nederland. Vorig jaar zomer verruilde hij Porto voor VVV, waar hij mede door een reeks blessures een kwakkelseizoen beleefde. Als invaller liet hij af en toe best leuke dingen zien, maar de slappe en bleke optredens voerden de boventoon. Viana keerde terug naar FC Porto en kreeg daar tijdens de voorbereiding een kans om een plek in de selectie te veroveren.

Die missie mislukte en een paar dagen later meldde de vleugelaanvaller zich verrassend genoeg weer in Venlo. 'Porto zei dat het beter was als ik ergens nog een jaartje ervaring zou opdoen. Er waren mogelijkheden bij clubs in Portugal en andere landen, maar dan had ik weer aan een nieuwe omgeving moeten wennen. Daarom koos ik opnieuw voor VVV. Ik ken de trainer, de spelers en de manier van voetballen. Toen ik hoorde dat mijn vrienden hier óók zouden gaan, wist ik zeker dat ik terug wilde.'

Hij had zijn vrienden vooraf wel gewaarschuwd voor het bestaan van een voetballer in Nederland. Voor het weer, bijvoorbeeld. 'Ik heb ze voorbereid op de winter. Van vorig seizoen herinner ik me een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Ongelooflijk, zo koud heb ik het nog nooit gehad. Ik speelde met een kraag en handschoenen maar dacht nog dat ik dood zou vriezen.'

Viana vertelde ook over de trainingsintensiteit bij VVV. Josué begint te lachen. 'We zijn elke dag kapot als we thuiskomen, willen alleen maar slapen. Als ik ’s ochtends opsta, heb ik nog last van mijn spieren. Nederlandse trainers houden van keihard werken, we hadden dat bij FC Porto al gemerkt onder onze jeugdcoach Patrick Greveraars. Mede daardoor is Mitchell van der Gaag laatst ontslagen bij Marítimo Funchal, heb ik begrepen. De spelers hadden te veel moeite met zijn trainingen.'

Ze moeten gissen naar de plannen die hun huidige club met hen heeft. Porto houdt de ontwikkelingen van het drietal per dvd in de gaten, aan het einde van dit seizoen wordt de balans opgemaakt. Viana ligt nog tot de zomer van 2012 vast, Josué nog een jaar langer. Het contract van Chula loopt na dit seizoen af. 'We hebben geen idee wat Porto met ons wil', aldus de aanvaller.

'De club heeft één man in dienst die alle verhuurde spelers in de gaten houdt. Hij bekijkt de beelden van onze wedstrijden en belt af en toe om te vragen hoe het gaat. We moeten ons bij VVV gewoon bewijzen en dan zien we wel wat er na dit seizoen gebeurt. Misschien krijgen we een kans bij Porto, misschien spelen we ons in de kijker bij andere clubs. Wij houden alles open.'(Geert-Jan Jakobs)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen