Waterman stunt, Anderlecht en Nuytinck elimineren Zenit

Boy Waterman heeft donderdag met APOEL Nicosia voor een grote stunt gezorgd door Athletic de Bilbao uit te schakelen in de zestiende finale van de Europa League. Anderlecht had het mede aan Bram Nuytinck te danken dat het Zenit Sint-Petersburg elimineerde, terwijl Villarreal louter de eer redde met een zege bij AS Roma.

Zenit - Anderlecht * 3-1 (uitslag eerste wedstrijd: 0-2)
Na de 2-0 thuiszege reisde Anderlecht vol vertrouwen naar Rusland voor de return. Zo lang mogelijk de 'nul' houden, was het devies van trainer René Weiler van de Belgische recordkampioen. Die missie mislukte. Halverwege de eerste helft bracht Giuliano de spanning in het tweeluik namelijk helemaal terug door na een fraaie sleepbeweging de 1-0 aan te tekenen. Anderlecht, waar topschutter Lukasz Teodorczyk ontbrak vanwege een blessure, ontsnapte vlak voor rust aan een tweede tegentreffer. Artem Dzyuba verzuimde een fout van doelverdediger Rubén Iván Martínez af te straffen.

In de tweede helft stond Anderlecht bijna permanent onder druk tegen het hevig aandringende Zenit. De 2-0 kon eigenlijk niet uitblijven en die bleef dan ook niet uit. Dzyuba, die vlak daarvoor al een aardige kans om zeep had geholpen, rondde af na een fraaie combinatie waarbij de Anderlecht-defensie zoek werd gespeeld. Hierbij leek de aanvaller wel buitenspel te staan. Zenit weigerde te speculeren op een verlenging en bleef in de zesde versnelling spelen. Het was opnieuw Giuliano - met zijn achtste goal in dit Europa League-seizoen - die Anderlecht pijn deed. De aanvallende middenvelder tikte eenvoudig binnen: 3-0.

Anderlecht maakte een dusdanig zwakke indruk dat het achtstefinaleticket voor Zenit in de knip leek, maar niets was minder waar. Isaac Thelin dompelde in de negentigste minuut de thuisploeg in rouw op aangeven van de vlak daarvoor ingevallen Bram Nuytinck. Dit cruciale 'uitdoelpunt' kwam Zenit niet te boven.

APOEL Nicosia * - Athletic de Bilbao 2-0 (uitslag eerste wedstrijd 2-3)
In het heenduel moest Waterman nog drie keer vissen, donderdagavond was de doelman wél belangrijk voor APOEL Nicosia. Direct na het eerste fluitsignaal gingen de Spanjaarden op zoek naar de openingstreffer. Zo waren Raúl García en Iñaki Williams dicht bij de 1-0. Tegen de verhouding in was het APOEL dat direct na rust op voorsprong kwam. Na een knappe aanval over de linkerkant via Georgios Efrem, was het Pieros Sotiriou die voor zijn tegenstander kwam en al vallend binnenschoot.

De schade voor Spanjaarden werd even later nog groter toen Giannis Gianniotas een strafschop verzilverde: 2-0. Doelman Gorka Iraizoz zat in de goede hoek, maar kon het leder net niet naast tikken. Zo maakte APOEL in negen minuten de in het heenduel geleden schade meer dan goed. De spanning leek nog terug te komen nadat Sotiriou na 65 minuten zijn tweede gele kaart ontving voor gevaarlijk spel. De Spanjaarden begonnen nog een waar aanvalsoffensief, maar waren niet in staat om Waterman te passeren.

De emoties liepen aan Spaanse kant nog hoog op: zo moest in blessuretijd Ander Iturraspe, die een kwartier voor tijd was ingevallen, met zijn tweede gele kaart het veld verlaten. Ondanks de zes minuten blessuretijd bleef APOEL voor de zeven Europese thuiswedstrijd ongeslagen. Een clubrecord. Nog belangrijker; het team van Waterman zit bij de laatste zestien in de Europa League.

AS Roma * - Villarreal 0-1 (uitslag eerste wedstrijd 4-0)
Het secretariaat van AS Roma had ongetwijfeld al vóór de return het accreditatieverzoek voor de loting van vrijdag verstuurd richting de UEFA. Met de 4-0 overwinning in Spanje stortte de Serie A-club immers een stevig fundament voor de laatste zestien. Trainer Luciano Spalletti achtte de tijd dan ook rijp om wat mutaties door te voeren. Zo had de veertigjarige Francesco Totti een basisplaats bij de Romeinen en begon Edin Dzeko op de bank. Kevin Strootman kreeg eveneens rust.

Thomas Vermaelen, een van de nieuwelingen in de AS Roma-opstelling, stond ongewild aan de basis van de 0-1. De Belg kreeg het na een kwartier niet voor elkaar de bal weg te werken, een fout waarvan Rafael Santos Borré genadeloos profiteerde. AS Roma, dat aanvallend bijna niets liet zien, was doelman Allison veel dank verschuldigd dat beide ploegen met een 0-1 stand de kleedkamers opzochten.

Rafael Santos Borré viert de 0-1 van Villarreal op bezoek bij AS Roma.

Ook in de eerste fase na rust fungeerde Allison enkele keren als reddende engel voor de thuisclub, die zich langzaam maar zeker oprichtte. Bij Villarreal leek het echte geloof in een 'monsterstunt' ook weg te ebben, hoewel de ploeg nog wel enkele mogelijkheden voor een tweede treffer creëerde. AS Roma plaatste zich al met al zonder moeite voor de achtste finale. Antonio Rüdiger zal de heenwedstrijd in deze ronde wel moeten missen nadat hij in de 81ste minuut zijn tweede gele kaart incasseerde tegen Villarreal.

Besiktas * - Hapoel Beer Sheva 2-1 (uitslag eerste wedstrijd 3-1)
De koploper van Turkije voegde zich vrij eenvoudig bij de laatste zestien in de Europa League. Nadat Besiktas eerder met 3-1 in Israël had gewonnen, was het ook in eigen stadion een maatje te groot. De thuisploeg, met Ryan Babel in de basis, koos direct de aanval. Na ruim een kwartier spelen werd de Turkse aanvalsdrang beloond. Het was Vincent Aboubakar die na knullig uitverdedigen de bal op de rand van het zestienmetergebied prompt voor zijn voeten vond.

De aanvaller, afgelopen zomer verhuurd door FC Porto, twijfelde geen moment en schoot de bal keurig in de kruising. Hapoel kreeg voor rust nog wel wat mogelijkheden, onder meer in de persoon van voormalig De Graafschap-speler Ben Sahar, maar kwam niet tot scoren. De eretreffer kwam er in de tweede helft. Ben Turjman vond Anthony Nwakaeme, die de bal bij de eerste paal achter doelman Fabri schoof. Van een ware wederopstanding was echter geen sprake. Zo had Besiktas kort na de gelijkmaker op 2-1 moeten komen, maar redde Hapoel-doelman David Goresh knap op een afstandschot van Gökhan Inler.

Uiteindelijk trok Besiktas met dank aan Hapoel-doelman David Goresh aan het langste eind. Het was de ingevallen Cenk Tosun die het zestienmetergebied binnenliep en slapjes op doel schoot. Goresh wist zich er echter geen raad mee.