Wat je nog niet wist over Messi's 301 goals in La Liga

Lionel Messi kroonde zich woensdagavond tot eerste speler in de historie van La Liga die de grens van driehonderd doelpunten passeerde. Voetbal International dook in de statistieken en zet een aantal feiten op een rij over de mijlpaal van de Argentijn.

● Messi maakte 172 van zijn 301 competitiedoelpunten op het veld van Camp Nou (in 167 duels). In 167 uitwedstrijden was hij tot nu toe 129 keer trefzeker.

● Messi zette Barcelona met 101 van zijn 301 doelpunten op voorsprong in een competitiewedstrijd. Hij deed dat 67 keer na de aftrap en 34 keer na een gelijkmaker van de tegenstander.

● Messi maakte ruim een kwart (27 procent) van zijn 301 competitiegoals voor Barcelona in het laatste kwartier van de wedstrijd. Tussen minuut 76 en het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter trof de Argentijn 82 keer doel, meer dan in welk ander kwartier van de wedstrijd ook.

● De meeste (240) competitiegoals maakte Messi met zijn befaamde linkervoet. Verder scoorde hij tot nu toe 48 keer met rechts en kopte hij twaalf keer raak. Eén doelpunt kwam op illegale wijze tot stand: dat gebeurde in het thuisduel met Espanyol van 9 juni 2007 (2-2), toen Messi een voorzet vanaf rechts met zijn linkerhand binnentikte.

● Zo'n tweederde (198) van alle competitiegoals van Messi werden voorbereid door teamgenoten. Dani Alves, Xavi en Pedro hebben de meeste assists op de Argentijn op hun naam, respectievelijk 25, 21 en 20.

● Verder benutte Messi vijftien keer een vrije trap in La Liga, schoot hij 39 keer raak vanaf de strafschopstip en scoorde hij zes keer na een individuele actie. De overige treffers kwamen voort uit een rebound (21) of na een interceptie (22).

● De meeste goals van Messi in La Liga vallen op een zaterdag (153), gevolgd door de zondag (122), dinsdag (12), woensdag (11) en maandag (3). Messi scoorde tot nu toe nog niet op een donderdag of vrijdag.