Wat is jouw favoriete Van Basten-moment?

Reacties

Marco van Basten viert vandaag zijn vijftigste verjaardag. VI staat daar uitgebreid bij stil. We zijn op zoek naar de meest memorabele momenten in zijn loopbaan als speler en trainer. Natuurlijk herinnert iedereen zich zijn volley uit de EK-finale, maar natuurlijk zijn er nog veel meer mooie doelpunten.

Wat is jouw favoriete Van Basten-moment?

Sinds zijn debuut in het seizoen 1981/82 kwam Van Basten in clubverband uit voor Ajax en AC Milan, terwijl hij ook nog speelde voor het Nederlands elftal. In totaal was hij goed voor ruim driehonderd doelpunten, die veel prijzen opleverden. Als trainer gaf hij leiding aan het Nederlands elftal, Ajax, SC Heerenveen en AZ. Bij die laatste club deed hij vorige maand een stapje terug en is hij nu assistent-trainer.

Als speler werd Van Basten zeven keer landskampioen: drie keer met Ajax en vier keer met AC Milan. Ook legde hij in 1987 met Ajax beslag op de Europa Cup II (voor bekerwinaars) en in 1989 en 1990 won hij met AC Milan de Europa Cup I (voor landskampioenen). Met het Nederlands elftal kroonde San Marco zich in 1988 eveneens tot beste van Europa, maar vanwege aanhoudend blessureleed speelde hij op 26 mei 1993 zijn laatste wedstrijd. Van Basten was op dat moment nog maar 28 jaar. Op 17 augustus 1995, toen hij al twee jaar buitenspel stond, kondigde hij zijn definitieve afscheid aan.

Acht jaar later startte Van Basten zijn trainersloopbaan bij Jong Ajax en al na één seizoen werd hij benoemd tot bondscoach van Oranje, waar hij vier jaar de scepter zwaaide. Daarna was hij één seizoen trainer van Ajax. Na een break van drie jaar kwam hij in 2012 bij SC Heerenveen terecht, waar hij afgelopen zomer afscheid nam. AZ werd zijn nieuwe club, maar op 16 september werd bekend dat Van Basten verder gaat als assistent.

In vijftig jaar heeft Van Basten de voetballiefhebbers veel gegeven, maar wat is jullie meest memorabele moment in zijn loopbaan? Toch de volley? Of iets anders? Log hieronder in met je VI-account en praat mee over een van Nederlands grootste voetballers ooit.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.