Wangedrag overschaduwt eenvoudige bekerwinst AZ

AZ heeft zich als eerste ploeg voor de halve finales van het KNVB-bekertoernooi geplaatst. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek walste over FC Den Bosch heen (0-5). Na afloop ging het evenwel vooral over het wangedrag van een deel van de aanhang van FC Den Bosch.

Wangedrag overschaduwt eenvoudige bekerwinst AZ

Gedurende het eerste bedrijf werd AZ-spits Jozy Alditore voortdurend begeleid met zogenaamde oerwoudgeluiden. Kort na de aftrap in de tweede helft was arbiter Reinold Wiedemeijer genoodzaakt het duel stil te leggen en een afkoelingsperiode van vijf minuten in te gelasten. De grensrechter werd immers belaagd met sneeuw-/ijsballen. Op het moment van stilleggen stond AZ al op een riante 0-4 voorsprong én tegen negen man. In de eerste helft hadden Viktor Elm (op aangeven van Johan Berg Gudmundsson), Gudmundsson zelf (een droge knal), Adam Maher (eindstation van een fraaie aanval) en Altidore (benutte strafschop) voor de ruime voorsprong gezorgd.

Altidore was zelf betrokken bij de situatie voorafgaand aan de strafschop. Jelle de Bock kreeg direct rood omdat hij de doorgebroken AZ-spits naar de grond trok. Met zijn treffer nam de Amerikaan revanche op het deel van het publiek dat hem racistisch bejegende.

De tweede helft was nog maar koud aan de gang of het duel kende al een volgend dieptepunt. Een veel te harde sliding van Bosschenaar Joey Brock op de enkels van Dirk Marcellis werd terecht met rood bestraft. Kort daarna moesten de negen man van Den Bosch naar de zijlijn omdat de afkoelingsperiode werd ingelast.

Na de tweede hervatting van het duel vielen nog twee bijzondere momenten te noteren. Maher bepaalde met zijn tweede treffer van de avond de eindstand op 0-5 en Willie Overtoom maakte zijn debuut voor AZ. Hij kwam deze week over van Heracles Almelo.

Door de overschaduwde zege is de ploeg van trainer Gertjan Verbeek de eerste ploeg die zich bij de laatste vier weet te scharen. Woensdag staan twee kwartfinales op het programma: PEC Zwolle-Heracles Almelo en PSV-Feyenoord. Donderdag zullen Vitesse en Ajax in Emmen gaan vechten om het laatste ticket voor de halve eindstrijd.

Overigens liet Verbeek zich tijdens de ingelaste afkoelingsperiode van zijn goede kant zien. Op het moment dat de gemoederen nog verhitter leken te worden, liep hij naar het uitvak en kreeg hij het in samenspraak met de AZ-supporters voor elkaar dat de meegereisde aanhang zich rustig hield.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen