Vitesse verkeek zich vrijdag op Sparta Rotterdam, dat aan een vroege goal genoeg leek te hebben om in Arnhem drie belangrijke punten te pakken. Maar door wangedrag van het Vitesse-publiek werd het duel in de extra tijd gestaakt.

Vitesse
0 - 1
Sparta Rotterdam

Bij Vitesse was de stemming met twee successen op rij verbeterd. 'We zijn weer door in Europa en hebben de derby gewonnen. Nu is het zaak om door te gaan, in de vorm van een goed resultaat tegen Sparta. Daarna komt er ook weer een schitterend affiche aan', zei trainer Thomas Letsch, waarbij hij benadrukte dat het aansprekende Conference League-duel met AS Roma nog op de achtergrond moest blijven.

Vitesse beleefde sowieso geen makkelijke avond voor het bezoek uit de Italiaanse hoofdstad. In de vierde minuut keken de Arnhemmers tegen een achterstand aan. Mario Engels leverde een voorzet, waarna Adrián Dalmau in twee instanties de bal achter doelman Jeroen Houwen tikte; 0-1.

Vitesse en Sparta stonden vooraf stil bij de oorlog in Oekraïne.

De bliksemstart van Sparta was ook een twijfelachtig record voor Vitesse, dat voor het eerst in de clubhistorie in één Eredivisie-seizoen vier keer in de eerste vijf minuten een treffer incasseerde.

Gedwongen door de achterstand trok Vitesse de wedstrijd meer naar zich toe. Onder anderen Loïs Openda en Toni Domgjoni kregen kansen op de gelijkmaker, maar doelman Maduka Okoye hield zich staande. Aan de andere kant ontsnapte Houwen aan een tweede tegentreffer. De 0-2 van Dalmau werd afgekeurd wegens buitenspel.

In de tweede helft was het beeld hetzelfde met een achteroverleunend Sparta en een op de gelijkmaker jagend Vitesse. Na een uur leek de Arnhemse ploeg zijn doel te bereiken. Invaller Thomas Buitink kreeg na een duwtje in de rug van Tom Beugelsdijk een strafschop. Openda zag zijn inzet van elf meter worden gestopt door Okoye.

De doelman bleek een te grote sta-in-de-weg voor de Arnhemmers die de druk weliswaar opvoerden maar de Rotterdamse gasten niet op de knieën konden krijgen. In de slotfase ging meer mis voor de thuisploeg. Vanwege het wangedrag in de extra tijd van de Vitesse-aanhang achter het Rotterdamse doel werd een afkoelingsperiode ingelast. Uiteindelijk werd besloten de wedstrijd niet meer te hervatten.

Het werd zodoende een slechte generale voor het Europese vervolg. Donderdag wacht Vitesse een opponent van een ander kaliber. AS Roma meldt zich dan in Gelredome in de Conference League.