Walters knalt Ierland langs Bosnië en mag naar het EK

Reacties

Ierland heeft zich ten koste van Bosnië-Herzegovina geplaatst voor het EK in Frankrijk. Scheidsrechter Björn Kuipers vervulde een hoofdrol, Jonathan Walters werd de Ierse held (2-0).

Walters knalt Ierland langs Bosnië en mag naar het EK

De Ieren waren vrijdag in een mistig Zenica overeind gebleven (1-1) en hadden dus aan een zege of een doelpuntloos gelijkspel in Dublin genoeg. Gesteund door een volgepakt Lansdowne Road leek Ierland in de openingsfase wenig aan het toeval te willen overlaten. De niet geheel fitte John O'Shea en Shane Long begonnen overigens op de bank.

Bosnië was zowel in 2009 als 2011 in de barragewedstrijden op Portugal gestuit in aanloop naar een groot toernooi, terwijl het in 2003 in de laatste poulewedstrijd van de EK-kwalificatie tegen Denemarken (1-1) een uitgelezen kans op deelname aan een eindronde onbenut liet. En mede door toedoen van scheidsrechter Kuipers werd dat trauma alleen nog maar groter.

Discussie
Na een kwart wedstrijd wees de leidsman gedecideerd naar de stip toen Ervin Zukanovic de bal licht met zijn hand beroerde, maar de verdediger van Sampdoria hield zijn arm tegen zijn lichaam toen de bal werd aangeschoten. Walters had geen boodschap aan de daaropvolgende discussie over aangeschoten hands of niet en stuurde zijn voormalige ploeggenoot bij Stoke City Asmir Begovic (nu Chelsea) met een schuiver de verkeerde hoek in.

Jonathan Walters blijft koel vanaf de stip en schiet Ierland op voorsprong (1-0).
Jonathan Walters blijft koel vanaf de stip en schiet Ierland op voorsprong (1-0).

De gedachten in Dublin gingen even terug naar 2009, toen de Ieren in de play-offs om een WK-ticket werden benadeeld door een cruciale handsbal van Thierry Henry. Nu hadden ze het geluk mee, zeker ook omdat Edin Dzeko in het zijnet knalde en Haris Medunjanin (ex-AZ en -Sparta) vanaf de rand van de zestien over schoot.

Vuur
De Ieren knokten voor wat ze waard waren en met name de bikkelharde duels tussen Walters en Emir Spahic, die met geel op zak met vuur speelde, waren tekenend voor de felle strijd. Waar Kuipers Spahic na wederom een harde charge op Walters leek te sparen met 'slechts' een vrije trap tegen, deelde Walters uit die doorgeschoten spelhervatting in de zeventigste minuut alsnog de genadeklap uit.

Na een slippertje van Spahic had invaller Long zelfs de 3-0 nog op zijn schoen, terwijl aan de overkant Darren Randolph zijn netten schoonhield. Zo is Ierland er net als vier jaar geleden in Polen en Oekraïne weer bij op een EK-eindronde en blijft het aantal debutanten in Frankrijk door deze gemiste kans van Bosnië op vijf, net als in 1996. Voor Ierland is het de derde EK-deelname.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.