VVV-Venlo ontsnapt met negen man aan degradatie

Amhed Musa tekende in de slotfase voor de bevrijdende gelijkmaker van VVV-Venlo die gelijk stond aan lijfsbehoud (2-2). FC Zwolle liet opnieuw een goede kans op promotie liggen.

FC Zwolle moest ondanks een riante voorsprong de titel in de Jupiler League aan RKC Waalwijk laten. Via de nacompetitie kreeg de ploeg van trainer Art Langerer een tweede kans. Ondanks een 2-1 nederlaag op eigen veld leek het in Venlo alsnog promotie af te dwingen.

Maar door toedoen van Musa bleef FC Zwolle met lege handen achter. De Nigeriaanse aanvaller prikte drie minuten voor het einde de 2-2 binnen, waardoor VVV-Venlo ook volgend seizoen actief is in de Eredivisie en FC Zwolle veroordeeld blijft tot de Jupiler League.

Het was een bittere uitkomst van een perspectiefrijke middag. FC Zwolle kwam halverwege de eerste helft op voorsprong via een strafschop. Michael Timisela ging in de fout op Yanic Wildschut en mocht van geluk spreken dat scheidsrechter Eric Braamhaar hem slechts bestrafte met een gele kaart. Sjoerd Ars benutte de penalty.

Op slag van rust kwam VVV uit een strafschop langszij. Doelman Diederik Boer stopte Musa onreglementair af en was ook op de inzet van Tóth vanaf elf meter kansloos. Maar de 1-2 van Nassir Maachi in de 59ste minuut bood FC Zwolle nieuwe hoop, zeker nadat VVV-aanvoerder Balázs Tóth de negen minuten later met zijn tweede gele kaart vroegtijdig de kleedkamer kon opzoeken.

FC Zwolle kon de numerieke meerderheid niet uitbuiten en kreeg daar drie minuten voor het einde de rekening voor gepresenteerd. Musa, met zijn landgenoot Michael Uchebo de gevaarlijkste krachten van VVV, was de gevierde man bij de Limburgse gasten. Timisela incasseerde in blessuretijd nog een directe rode kaart, maar die uitsluiting bleef zonder gevolgen voor VVV. Foto: VI Images