VVV profiteert van puntenverlies Jong PSV en is koploper

VVV-Venlo mag zich na de dertiende speelronde de koploper in de Jupiler League noemen. De Limburgers versloegen FC Dordrecht, terwijl Jong PSV verloor bij Helmond Sport.

Helmond Sport - Jong PSV 1-0
Jong PSV reisde als koploper af naar Sportpark De Braak, waar Helmond Sport ten koste van de provinciegenoot de stap naar het linkerrijtje hoopte te zetten. Het gemis van topscorer Sam Lammers, die bij de A-selectie van trainer Phillip Cocu zit, deed zich net als tegen Telstar voelen. Toen bleef Jong PSV steken op 0-0, nu was de schade zelfs groter.

Het was Marc Höcher die de score opende namens de thuisploeg. De routinier brak in de vijftigste minuut de ban met een schot dat via de binnenkant van de paal in het Eindhovense doel verdween. Jong PSV probeerde het nog wel, maar de zoektocht naar de gelijkmaker was tevergeefs. Door de zege klimt Helmond Sport naar de tiende plaats, Jong PSV zakt naar plek drie.

VVV-Venlo - FC Dordrecht 3-1
Het duel met laagvlieger FC Dordrecht mocht VVV-Venlo op papier geen problemen opleveren. Het leek dan ook een makkelijke avond te worden voor de Limburgers toen Vito van Crooy in de 22ste minuut al de score opende. De Schapenkoppen, die dit seizoen in de competitie nog maar twee keer wonnen, kwamen op slag van rust echter met een antwoord. Michael Chacon tekende vanaf de strafschopstip voor de 1-1.

Vanaf diezelfde stip benutte Clint Leemans vroeg in de tweede helft eveneens een penalty. FC Dordrecht slaagde er niet in wat terug te doen en de score liep in De Koel via Ralf Seuntjens in de slotfase nog verder op. De spits stilde zijn honger naar doelpunten weer voor even door met zijn vierde competitietreffer de eindstand op 3-1 te bepalen in het voordeel van de ploeg van trainer Maurice Steijn (foto).

MVV Maastricht - Telstar 2-1
Niet alleen VVV profiteerde optimaal van het gemors van Jong PSV. Ook MVV Maastricht deed goede zaken in de jacht op de koppositie, al kostte het wel de nodige moeite. Telstar moest in de 89ste minuut het hoofd pas buigen. De bezoekers waren na het openingsdoelpunt van Thomas Verheijdt via Denis Mahmudov ondanks een rode kaart voor Bryan Ottenhof weer terug in de wedstrijd gekomen en stevenden af op een gelijkspel . Dyon Gijzen besliste anders door in de 89ste minuut voor de bevrijdende treffer te zorgen. Zo bleef de gemiste strafschop van Alessandro Ciranni, die mocht aanleggen na een overtreding van Ottenhof, zonder gevolgen.

SC Cambuur - FC Volendam 2-1
Weer leek SC Cambuur een domper te verwerken te krijgen in het seizoen waarin nog weinig wil lukken bij de club uit Leeuwarden. Door een vroege goal van Kevin van Kippersluis keek de thuisploeg in een groot deel van de wedstrijd ook tegen achterstand aan, zoals dat vaak gebeurde onder de drie weken geleden ontslagen trainer Rob Maas.

In de jacht op de gelijkmaker deden interim-trainers Sipke Hulshoff en Arne Slot twintig minuten voor tijd een beroep op Sander van de Streek. Het inbrengen van de middenvelder had het gewenste effect. De invaller stond zo'n vier minuten binnen de lijnen toen hij via de onderkant van de lat al raak knalde. Het was nog maar het begin van de ommekeer, want in de laatste minuut hielp Martijn Barto zijn Cambuur aan de broodnodige zege: 2-1. Cambuur staat na de pas vijfde competitiezege van het seizoen dertiende. Volendam zakt naar plek acht.

De Graafschap - Fortuna Sittard 5-0
16 september, dat was de datum van de laatste zege van De Graafschap voor de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Tegen Fortuna Sittard was er voor De Superboeren eindelijk weer reden voor feest. Piotr Parzyszek zorgde voor rust al voor de openingstreffer en in de tweede helft denderde de thuisploeg over Fortuna Sittard heen. Door twee goals van Elvio van Overbeek, een eigen doelpunt van Leon ter Wielen en een treffer van Jan Lammers liep de score op tot liefst 5-0. Zo zijn trainer Jan Vreman en zijn elftal weg uit de onderste regionen. De Graafschap staat vijftiende, een plek boven Fortuna.

Almere City FC - Achilles '29 1-0
Waar De Graafschap in een vormcrisis verkeerde, stond er de laatste weken juist geen maat op Almere City FC. Het elftal verloor op 9 september voor het laatst in de Jupiler League en ook Achilles '29 werd aan de zegekar gebonden. Met veel moeite, dat wel. Een uiterste poging de score alsnog te openen resulteerde in de negentigste minuut in de winnende goal van Tom Overtoom: 1-0. De reeks van inmiddels zeven competitie-overwinningen levert Almere een vierde plaats op. Achilles blijft hekkensluiter met slechts vijf punten.