VVV en Excelsior winnen en RKC passeert Helmond

VVV-Venlo en Excelsior wonnen van RBC Roosendaal en FC Den Bosch en liepen verder weg van nummer drie Helmond Sport, die zich liet verrassen door Fortuna Sittard.

RBC Roosendaal-VVV-Venlo 1-4
In de tweede helft nam VVV afstand van RBC. In de eerste helft was de koploer via een eigen doelpunt van Sjoerd Schrier op voorsprong gekomen, maar had Sasa Stojanovic gelijkgemaakt. Na rust was het Ruben Schaken in de 55ste minuut die in de kluts scoorde na een hoekschop. En tien minuten later scoorde Sandro Calabro koppend op aangeven van Keisuke Honda. Vlak voor tijd tekende invaller Marnix Kolder in de rebound voor de 1-4.

Excelsior-FC Den Bosch 2-1
Excelsior blijft in het spoort van VVV. Een kwartier voor tijd tekende Hanne Hagary voor de winnende treffer in het gelijkopgaande duel waarin beide ploegen grote kansen kregen. Hij tikte van dichtbij de bal in het doel nadat die na een vrije trap op de paal was beland. In de eerste helft hadden de Kralingers voor het eerst een voorsprong genomen. Maar in de 59ste minuut maakte Diangi Matusiwa via een benutte rebound de 1-0 van Robert Braber ongedaan.

Helmond Sport-Fortuna Sittard 2-2
Helmond leek na vijftig minuten op een simpele zege af te stevenen. In de tiende minuut had Ruud Boymans de bal achter zijn eigen doelman David Meul gekopt. En in de 51ste minuut gleed Sjaak Lettinga van dichtbij in het doel: 2-0. Maar Fortuna toonde veerkracht en poetste in een kwartier de achterstand weg via een fraaie knal van Angelo Simone en een laag schot van Jurgen Heinrichs. In de slotfase kregen beide ploegen kansen op de winnende. RKC Waalwijk-AGOVV Apeldoorn 3-1
RKC klom naar de derde plaats dankzij een ruime zege op AGOVV. RKC speelde zelf niet zo sterk, maar was wel beter dan de bezoekers. Kevin Vink (foto boven) opende de score na een domme terugspeelbal van Mena Vuza N'Toko. Fred Benson schoot de 2-0 binnen na een assist van Benjamin De Ceulaer en Charlison Benschop besliste het treffen met een schuiver: 3-1.

TOP Oss-FC Dordrecht 0-0
Dordrecht blijft laatste al had het een handvol kansen te winnen in Oss. Maar met name Rihairo Meulens slaagde er niet in te scoren.

MVV-BV Veendam 1-2
MVV speelde een matige eerste helft en daarvan maakte Veendam gretig gebruik. Gerard Wiekens kopte na een half uur raak na een hoekschop van Sjaak Polak. En tien minuten later kreeg Maarten Woudenberg alle ruimte voor de 0-2. Na rust rondde Ebrima Sillah al koppend een voorzet van Gunter Thiebaut af voor de 1-2, maar de 2-2 bleef uit mede doordat Christian Brüls en Sillah in de slotfase grote kansen misten. SC Cambuur-Leeuwarden-Haarlem 3-2
Voor het eerst sinds 29 augustus lukte het Cambuur te winnen in de Jupiler League. Met twee goals in de dertigste en 38ste minuut forceerde Sandor van der Heide een 2-0 voorsprong. In het laatste kwartier kwam Haarlem toch nog dichterbij dankzij een prachtige uithaal van Willem Kousemaker. En nadat Rachid El Khalifi één minuut voor tijd het verschil opnieuw naar twee had getild, bracht Frank van der Zwan de spanning wéér terug met een intikker: 3-2. Maar een punt zat er voor Haarlem niet meer in.

Telstar-FC Eindhoven 1-1
Telstar en Eindhoven deelden de punten in een povere partij. Nicandro Breeveld dacht in de 79ste minuut de thuisploeg op weg naar de zege te hebben geholpen, maar drie minuten later zette Serhat Koç de bezoekers weer naast Telstar met een schot vanaf acht meter.

FC Emmen-FC Omniworld 2-1
Emmen leek opnieuw te gaan verliezen toen Jamal Dibi in de 29ste minuut 0-1 maakte met een knappe uithaal vanuit moeilijke hoek. Maar na de snelle gelijkmaker via het hoofd van Niek Ripson zette Roy Stroeve in de 54ste minuut zijn ploeg op weg naar een verdiende zege, de eerste overwinning sinds 22 augustus. Stroeve kopte van dichtbij raak.