VVV dreigt play-offs te missen, De Graafschap nagenoeg zeker

De Graafschap heeft zich in de Jupiler League zo goed als zeker geplaatst voor de play-offs. Sparta Rotterdam heeft betere papieren dan VVV-Venlo na het Limburgse puntenverlies.

De Graafschap – Fortuna Sittard 3-0
Fortuna Sittard was niet bij machte de avond van De Graafschap te verpesten. De Doetinchemse gastheren stevenen af op de nacompetitie na de overtuigende 3-0 overwinning. Doelpunten van Kristopher Vida en Vincent Vermeij (foto, twee keer) brachten niet alleen het kwaliteitsverschil tot uitdrukking, maar brachten ook het ticket voor de play-offs zo goed als zeker in veilige haven. Een punt is volgende week tegen Sparta genoeg, maar gezien de voorsprong van drie punten op VVV en Sparta én het betere doelsaldo dan VVV, kan De Graafschap een van de laatste twee tickets nauwelijks meer ontgaan.

FC Volendam - VVV-Venlo 1-1
VVV-Venlo moet vrezen dat het seizoen na de laatste speelronde ten einde is. De ploeg van trainer Maurice Steijn kwam na ruim een uur nog wel op voorsprong via Melvin Platje, maar een kwartier voor tijd pakten er donkere wolken samen boven de Limburgse gasten. Ramon Voorn ging in de fout op Kevin Brands en moest die actie bekopen met een gele kaart en een strafschop tegen. Het slachtoffer ontfermde zich met succes over deze buitenkans en tekende voor de gelijkmaker.

Vooral voor VVV kan dat doelpunt van FC Volendam verstrekkende gevolgen hebben. De Limburgers hebben na 37 duels evenveel punten verzameld als concurrent Sparta, maar een beduidend slechter doelsaldo dan de Rotterdammers.

FC Oss – Sparta Rotterdam 1-5
Een overwinning op FC Oss was een noodzakelijke voorwaarde voor Sparta Rotterdam om nog hoop te mogen koesteren op de play-offs om een plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Alex Pastoor deed wat het moest doen in Brabant.

In de eerste helft had Sparta de klus geklaard, met dank aan twee doelpunten van Paul Gladon. In de 23ste minuut opende hij de score om op slag van rust de marge te vergroten met een strafschop. Die penalty was toegekend na een overtreding op de doorgebroken Denis Mahmudov van FC Oss-doelman Luuk Koopmans (foto onder), die zijn actie ook moest bekopen met een rode kaart.

Scheidsrechter Edwin van de Graaf stuurde voor rust nog twee man van het veld. Justin Mathieu kreeg rood voor het doorlopen op Sparta-doelman Roy Kortsmit, die op zijn beurt de gang naar de kleedkamer kon maken voor zijn reactie richting de FC Oss-aanvaller. De wedstrijd van negen tegen tien werd beslist door Gladon. FC Oss deed via Jorzolino Falkenstein nog wat terug, maar het antwoord van Sparta was overtuigender. Mahmudov en Thomas Verhaar brachten de eindstand op het scorebord. Volgende week lijkt voor Sparta een zege op De Graafschap, vanwege het betere doelsaldo, voldoende voor een plaats in de play-offs.