VVV dient Vitesse eerste uitnederlaag van seizoen toe

Vitesse morste dure punten in Venlo. De 3-1 nederlaag was het eerste verlies in acht uitwedstrijden dit seizoen en bovendien misten de Arnhemmers de kans om de koppositie in de Eredivisie te bemachtigen.

Vitesse leek in Venlo op weg naar een eenvoudige zege nadat Marco van Ginkel al na tien minuten voor 1-0 zorgde. De middenvelder mikte van een meter of twintig bijzonder fraai raak. Met name Gaël Kakuta mocht zich aanrekenen dat Vitesse niet op een grotere voorsprong stond. Eerst treuzelde hij te lang voor een leeg VVV-doel, even later trof een schot van de Fransman de lat.

Waar Vitesse de mogelijkheden liet liggen, daar kroop VVV-Venlo uit de schulp. Dat resulteerde in de gelijkmaker van de ingevallen Yuki Otsu. Hij tikte vijf minuten voor rust de 1-1 binnen uit een rebound. Na rust toonde de formatie van trainer Ton Lokhoff zich gelijkwaardig aan de opponent. Vitesse bleef wel aandringen, maar Bryan Linssen zorgde voor een 2-1 voorsprong voor de Limburgers door van buiten het strafschopgebied doelman Piet Velthuizen te verschalken.

De achterstand dwong Vitesse tot opportunistisch spel. VVV loerde op de counter en bleef daarom dreigend. Wilfried Bony, Jonathan Reis en Mike Havenaar doken geregeld op voor doelman Niki Mäenpää, maar zij slaagden er niet in de bal over de lijn te krijgen. Vitesse moest wel veel ruimte achterin weggeven en dat had tot gevolg dat Robert Cullen tien minuten voor tijd het duel besliste. Zijn schuiver in de korte hoek was Velthuizen te machtig.

Vitesse zag door de nederlaag twee records uit het zicht verdwijnen. Bij winst in Venlo hadden de Arnhemmers Ajax (dat in het seizoen 1995/96 acht uitoverwinningen op rij boekte) geëvenaard. Het succesvolle PSV van 1987/88 heeft met negen opeenvolgende uitzeges vanaf de competitiestart het Eredivisierecord in handen.

Vitesse blijft staan op 34 punten, één meer dan Ajax. PSV (33) en FC Twente (34) spelen later vandaag nog tegen elkaar. VVV-Venlo neemt verder afstand van de staartploegen Willem II en Roda JC. De Venlonaren hebben drie punten meer dan de nummers zeventien en achttien en hebben ook een punt voorsprong op NAC Breda.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.