VVV buigt voor Roda, Sparta lijdt nieuwe nederlaag

Roda JC en FC Eindhoven hebben hun status van achtervolgers van koploper NEC bevestigd. In de strijd om de periodetitel gingen VVV en Sparta onderuit.

Roda JC Kerkrade – VVV-Venlo 2-1
Roda JC Kerkrade heeft zich gehandhaafd als nummer twee dankzij een nipte zege op VVV-Venlo, dat door het verlies in Parkstad Limburg Stadion de gunstige uitgangspositie in de strijd om de derde periodetitel kwijt is geraakt. De start van gasten was nog hoopgevend met de rake kopbal van Abdelaziz Khalouta.

Het antwoord van Roda kwam van Guy Ramos, die zes minuten na de 0-1 de score gelijktrok. Halverwege de tweede helft kroonde Edwin Gyasi zich tot matchwinner namens de gastheren, die door de zege tweede blijven in de Jupiler League. VVV moet vrezen dat De Graafschap in de periodestand de beste papieren krijgt.

FC Eindhoven – FC Den Bosch 2-0
FC Eindhoven bleef in het spoor van Roda JC door provinciegenoot FC Den Bosch met een nederlaag naar huis te sturen. De eerste treffer van Timothy Durwael in de Jupiler League was de basis voor de nummer drie in de Jupiler League om weer drie punten toe te voegen aan zijn totaal. Torino Hunte maakte in de slotfase een einde aan de onzekerheid voor de thuisploeg.

FC Emmen – Sparta Rotterdam 2-1
Sparta Rotterdam heeft zich niet hersteld van de uitglijder van afgelopen zondag tegen Jong PSV (0-2), waarmee de kansen op de derde periodetitel flink waren geslonken. Het puntenverlies van VVV bood hoop, maar de formatie van trainer Alex Pastoor gaf zelf tegen FC Emmen ook niet thuis.

Johan Voskamp zette Sparta nog wel op het goede spoor. Maar na de Rotterdamse  openingstreffer ging het al in de eerste helft mis. Roland Bergkamp zorgde na ruim een half uur voor de Drentse gelijkmaker, terwijl op slag van rust Sparta-verdediger Robert van Boxel met een rode kaart de kleedkamer kon gaan opzoeken na een overtreding op de doorgebroken Alexander Bannink. Met een man meer sloeg Emmen laat toe. Cas Peters tekende in de 81ste minuut voor de winnende treffer.

Telstar – FC Volendam 1-1
De Noord-Hollandse derby in de Jupiler League kreeg geen winnaar. Voor FC Volendam was het 1-1 gelijkspel een teleurstellend resultaat gezien het verschil op de ranglijst. Maar gezien de vroege rode kaart voor Ties Evers – in de veertigste minuut – kon het gelijkspel ook gezien worden als een positief resultaat. Telstar kwam met een man meer niet verder dan een benutte strafschop van Ralf Seuntjes, die mocht aanleggen na de actie van Evers.

RKC Waalwijk – Jong Ajax 4-4
Erwin van Breugel heeft met een gelijkspel afscheid genomen van zijn interim-klus bij RKC Waalwijk. De gewezen assistent fungeerde als eindverantwoordelijke na het vertrek van Martin Koopman. Hij keert terug in zijn oude functie onder de vrijdag gepresenteerde Peter van den Berg.

Tegen Jong Ajax leek het al snel een hopeloze zaak. Elton Acolatse, Sam Hendriks en Leroy Owusu gaven de Amsterdammers al na 23 minuten een comfortabele marge, die na de tegentreffer van Peter Jungschläger werd hersteld door Queensy Menig. Collin Seedorf deed wat terug namens RKC, dat met enige hoop de kleedkamer opzocht na de rode kaart voor Ajacied Fabien Sporkslede. Die betaalde zich in de tweede helft uit met twee goals van Simon van Zeelst.