Vroege goals De Jong leveren Ajax punt op tegen City

Ajax heeft aan de uitwedstrijd in de Champions League tegen Manchester City een punt overhouden. Hoewel de Engelse miljoenenploeg ditmaal wel wilde aanvallen, waren twee doelpunten van aanvoerder Siem de Jong (foto) voldoende voor een gelijkspel: 2-2.

Manchester City toonde vanaf de start zijn aanvallende intenties en kreeg in de beginfase ook twee schietkansen. Sergio Agüero en Pablo Zabaleta schoten echter over. De eerste kans van Ajax zat er wel in. Een corner van Christian Eriksen rolde via de voet van Niklas Moisander richting de achterlijn, waar Siem de Jong de bal vanuit een moeilijke hoek over doelman Joe Hart tikte.

Zeven minuten later stond de City-defensie opnieuw te slapen toen Eriksen, dit keer vanaf de rechterkant, opnieuw een hoekschop in het zestienmetergebied van de Engelsen bracht. De Jong kon ongehinderd weglopen bij zijn bewaker Yaya Touré en kopte bij de eerste paal knap raak in de kruising (foto onder).

Ajax leek een goede uitgangspositie te hebben verworven, maar het duurde slechts vijf minuten voor City aansluiting vond. Touré maakte zijn dekkingsfout van even daarvoor goed door met Ricardo van Rhijn in zijn rug verwoestend uit te halen en Kenneth Vermeer te passeren. Aan de goal van de Ivoriaan ging wel weifelend verdedigen aan Ajax-kant vooraf. Daley Blind liet Samir Nasri ongehinderd voorzetten, vervolgens slaagde Niklas Moisander er niet in de bal weg te koppen. City kreeg daarna nog wel mogelijkheden, maar de kopballen van Zabaleta en Touré misten kracht. Ajax kroop in de laatste fase van de eerste helft zodoende nog even uit zijn schulp, maar kon de voorsprong via afstandsschoten van De Jong en de in de basis teruggekeerde Derk Boerrigter niet uitbreiden.

Na rust bracht manager Roberto Mancini meteen een extra aanvaller in met Mario Balotelli. City voerde de druk dan ook op, maar dat leidde in de eerste twintig minuten van de tweede helft niet tot grote kansen. De Amsterdammers oogden achterin desondanks niet solide, maar lieten wel de gevaarlijkste momenten noteren. De Jong stuitte vanaf twintig meter echter twee keer op de vuisten van Hart.

Opmerkelijk was vooral dat Agüero in kansrijke positie tot twee keer toe uitgleed. Een kwartier voor tijd bleef de Argentijnse aanvaller wel op de been, toen Balotelli doorkopte en Agüero in de lange hoek raak schoot. Het was het sein voor Frank de Boer om Eyong Enoh in te brengen voor Lasse Schøne.

Ajax kwam behoudens een gevaarlijk schot van Eriksen in de slotfase nog met de rug tegen de muur te staan. Omdat Vermeer echter adequaat reageerde op een kopbal van Balotelli, Enoh voorkwam dat Agüero opnieuw kon uithalen en bovendien een goal van de Argentijn vanwege buitenspel werd afgekeurd hield de landskampioen een punt over aan het duel met City. De Engelse kampioen schreeuwde na duw en trekwerk tussen Van Rhijn en Balotelli vlak voor het eindsignaal nog tevergeefs om een penalty.

Zodoende staat Ajax met vier punten op de derde plaats in Groep D. City is met twee punten minder hekkensluiter. Zie voor het verslag van de groepsgenoten Real Madrid en Borussia Dortmund de gebruikelijke nieuwsstroom. Voor alle standen, uitslagen en doelpuntenmakers uit de vierde speelronde van de Champions League bekijk het VI Scorebord en de competitiepagina.
Foto's: VI Images