Vrijetrappenkoning Messi weer beslissend voor Barcelona

Barcelona heeft de eerste overwinning van 2017 binnen. In de return van de achtste finale van het Copa del Rey-toernooi waren de Catalanen met 3-1 te sterk voor Athletic de Bilbao. Lionel Messi zorgde opnieuw met een vrije trap voor de beslissing.

Barça begon het kalenderjaar teleurstellend met een nederlaag in het heenduel in San Mamés. De ploeg van trainer Luis Enrique speelde onherkenbaar en moest uiteindelijk Messi danken voor de redelijke uitgangspositie (2-1). Dat was zondag ook in de Primera División het geval. Villarreal leek er lang met de winst vandoor te gaan, tot Messi in de extra tijd op fenomenale wijze een vrije trap binnenschoot en er een punt uit sleepte voor zijn ploeg (1-1).

In de openingsfase van de return tegen Athletic in Camp Nou had Barcelona het opnieuw lastig met de verdedigende bezoekers. Luis Suárez leek halverwege de eerste helft de wedstrijd open te breken, maar zijn treffer werd - zeer discutabel - afgekeurd wegens buitenspel. Tien minuten later kon de Uruguayaan alsnog juichen. Messi stuurde Neymar weg, waarna de Braziliaan Suárez bij de tweede paal bediende. De voormalig Ajacied schoot met een halve omhaal fraai zijn honderdste treffer voor Barcelona tegen de touwen.

Na die assist mocht Neymar vlak na de hervatting eindelijk zelf juichen (foto). De linksbuiten versierde een strafschop en mocht vervolgens zelf achter de bal staan. Vanaf elf meter faalde hij niet en beëindigde hij een droogte van liefst 1022 minuten zonder treffer voor Blaugrana. Jasper Cillessen, hersteld van een kuitblessure, kon niet voorkomen dat Athletic vijf minuten later alweer iets terugdeed. Saborit kopte een scherpe voorzet tegendraads langs de Nederlander.

Neymar maakte met een strafschop een einde aan een periode van 1022 minuten zonder treffer voor Barcelona.

Even leek het erop dat het op verlenging zou aankomen voor Cillessen en co, maar daar dacht Messi anders over. De Argentijn had eerder al twee keer mogen aanleggen voor een vrije trap op een kansrijke positie en bepaalde in de 77ste minuut dat voor hem driemaal scheepsrecht was. Doelman Gorka Iraizoz gokte op de voor de hand liggende hoek, maar Messi schoot de bal subtiel via de binnenkant van de paal in de andere hoek.

Het Argentijnse fenomeen trof zo voor de 26ste keer raak met een vrije trap voor Barcelona, waarmee hij het record van Ronald Koeman definitief uit de boeken schoot.