Vrije val wordt 'overwinteraar' Been fataal bij Genk

Reacties

Zondagavond gingen Mario Been en RC Genk in goed overleg uit elkaar. Daarmee nam de Belgische club afscheid van de trainer die de club vorig seizoen voor het eerst in de historie naar Europese overwintering leidde. Been kon Genk echter nooit constant genoeg laten presteren om een vervolg te geven aan de landstitel van 2011.

Vrije val wordt 'overwinteraar' Been fataal bij Genk

Been kwam in augustus 2011 aan het roer bij Genk als opvolger van de naar Al-Jazira vertrokken Frank Vercauteren. Onder de Belgische oud-international had Genk voor het eerst sinds 2002 de Belgische landstitel voor zich opgeëist. Op de schouders van Been rustte dan ook een zware taak kort na zijn gedwongen en pijnlijke vertrek bij Feyenoord op last van de spelersgroep, die grotendeels tegen een langer verblijf van hun trainer stemde.

De Europa League was hét terrein van Mario Been bij RC Genk. Zowel vorig seizoen als dit seizoen leidde hij de Belgische club naar Europese overwintering door de poulefase als groepswinnaar af te sluiten.
De Europa League was hét terrein van Mario Been bij RC Genk. Zowel vorig seizoen als dit seizoen leidde hij de Belgische club naar Europese overwintering door de poulefase als groepswinnaar af te sluiten.

Hoewel Been door wisselvallige prestaties in de competitie Genk niet aan het vierde kampioenschap kon helpen, vierde hij wel successen in Belgisch Limburg. Vooral in 2012/13 oogstte Been veel lof. Niet alleen sloot hij zijn eerste volledige seizoen af met de winst van de Belgische beker, ook gidste hij Genk - geheel onverwacht na de mislukte Champions League-campagne in 2011/12 - ongeslagen door de poulefase van de Europa League.

In een groep met FC Basel, Videoton FC en Sporting Lissabon boekte Been drie zeges en drie gelijke spelen. Meteen na de winterstop was het Europese avontuur wel voorbij, toen VfB Stuttgart in de Cristal Arena een ferme tik uitdeelde (0-2) na een hoopgevende 1-1 in Duitsland. Ook dit seizoen kwalificeerde Genk zich echter weer voor de knock-outfase, waarin het donderdag nog met 0-0 gelijkspeelde op bezoek bij het Russische FC Anzhi.

De Europese successen van de in bekertoernooien gemiddeld genomen ijzersterk presterende Been (zie onderstaande tabel) werden echter meer en meer overschaduwd door de eerst wisselvallige en de laatste maanden ronduit slechte resultaten in de Belgische competitie. Van de laatste dertien duels eindigden er liefst tien in een nederlaag. Bovendien leverde ook het bekertoernooi een debacle op door de uitschakeling in de kwartfinale tegen KV Oostende.

Mario Been schudt de hand van Genk-directeur Dirk De Graen na de 2-0 thuisnederlaag van afgelopen zondag tegen Waasland-Beveren. Het bleek de voorbode van Beens ontslag.
Mario Been schudt de hand van Genk-directeur Dirk De Graen na de 2-0 thuisnederlaag van afgelopen zondag tegen Waasland-Beveren. Het bleek de voorbode van Beens ontslag.

Het zorgde ervoor dat het vertrouwen in Been bij de clubleiding meer en meer wegebde. Want ook in de twee voorgaande seizoenen slaagde de vijftigjarige Rotterdammer er nimmer in van Genk een serieuze kampioenskandidaat te maken. In 2011/12 eindigde Genk in de play-offs op de valreep als derde na een vijfde plaats in de reguliere competitie, afgelopen jaargang was het verloop van het seizoen juist omgekeerd: derde na dertig duels, vijfde na het belangrijke competitieslot.

Dit seizoen leek Been aanvankelijk nog te breken met die tendens. Na veertien speelronden stond Genk nog tweede op slechts één punt van koploper Standard Luik. Sindsdien zette het verval echter in. Inmiddels staan de Limburgers zesde op liefst 22 punten van Standard. Zelfs kwalificatie voor de play-offs, die moeten leiden tot de Belgische titel, is daardoor geen zekerheid meer. Die vrije val werd Been uiteindelijk fataal. (Tim Vos)

De balans van tweeënhalf jaar Mario Been bij RC Genk
Competitie Duels Winst Gelijk Verlies Punten Gem.
Jupiler League 82 40 16 26 136 1,66
Play-offs 20 9 3 8 30 1,50
Beker van België 13 8 3 2 27 2,08
Champions League 6 0 3 3 3 0,50
Europa League 21 12 7 2 43 2,05
Totaal 142 69 32 41 239 1,68


Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.