Vrijdenkers dagen gevestigde orde uit in de Serie A

Reacties

De achtste speelronde van de Serie A begint zaterdagavond. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit.

Vrijdenkers dagen gevestigde orde uit in de Serie A

Er is een tweespalt ontstaan in de Serie A. Aan de ene kant de traditionele topclubs AC Milan, Internazionale en Juventus. Drie verenigingen die samen 67 keer kampioen werden en in hun jacht op nieuw succes vasthouden aan beproefde methoden en tactieken. Aan de andere kant Napoli, Fiorentina en in iets mindere mate de clubs uit Rome. Verenigingen die zich qua historie en reputatie niet kunnen meten met de Grote Drie, maar zich op het veld onderscheiden met inventieve tactieken.

Het is de gevestigde orde tegen de vrijdenkers. Wie dit in de praktijk wil zien, komt zondag aan zijn trekken. Want om 15.00 uur is het Napoli-Fiorentina in Stadio San Paolo. Een directe confrontatie tussen de twee slimste jongetjes van de klas, die allebei op geheel eigen wijze opvallen. De avonturiers uit Florence tegen de counter- en pressingspecialisten uit Napels.

Spektakeltactiek
Fiorentina is de sensatie tot nu toe. Paulo Sousa laat La Viola zo aanvallend spelen dat het roekeloos lijkt. Is hij de verdedigers vergeten? Dat is de vraag die zich aandient als je dit seizoen de opstelling van Fiorentina ziet. In de laatste twee competitieduels (met Internazionale en Atalanta Bergamo) liet Sousa zijn ploeg in een 3-4-3-formatie opdraven met twee spelmakers als centrale middenvelders. Tussendoor in de Europa League tegen Belenenses koos de Portugees zelfs voor 3-3-4, met twee aanvallende middenvelders. Het resulteert in vloeiend combinatiespel aan de bal, georganiseerde druk zonder bal en de ene na de andere zege met de koppositie tot gevolg.

Paulo Sousa beeldt uit hoeveel aanvallend ingestelde spelers hij tegelijkertijd durft op te stellen.
Paulo Sousa beeldt uit hoeveel aanvallend ingestelde spelers hij tegelijkertijd durft op te stellen.

Of die spektakeltactiek van Fiorentina standhoudt tegen Napoli is de vraag. Want na een moeizame start heeft trainer Maurizio Sarri zijn ploeg helemaal op de rails. Dat mag wel gesteld worden nadat Napoli in een periode van twee weken won van Juventus, AC Milan en Lazio. Vooral de zeges op die laatste twee ploegen waren imponerend. Milan werd met 0-4 weggeblazen in San Siro en Lazio werd in Napels met 5-0 van de mat geveegd.

Sarri laat Napoli 4-3-3 spelen, maar dat is een heel andere 4-3-3 dan de Nederlandse variant. De 'buitenspelers' spelen zeer centraal in plaats van met krijt aan hun schoenen en zoeken de combinatie in plaats van de voorzet. Die speelwijze laat ruimte voor opkomende backs en middenvelders. Het middenrif van Napoli is een van de beste van Italië, met de onvermoeibare afpakker Allan, regisseur Jorginho en de pendelende aanvoerder Marek Hamsik. Napoli kan geweldig pressen en is dodelijk direct én effectief in de omschakeling. Gonzalo Higuaín (bovenste foto) en Lorenzo Insigne, samen al goed voor tien goals, staan vaak aan het einde van zo'n counter.

Uitsmijtersvereniging
Zondag om 20.45 uur is het Internazionale – Juventus. Ook een topper, maar andere koek dan Napoli – Fiorentina. Inter is een ploeg die aan alle vooroordelen over Italiaans voetbal voldoet. Trainer Roberto Mancini heeft geen vaste tactiek, maar kiest per wedstrijd het in zijn ogen beste systeem uit. Daarna zet hij zoveel mogelijk slopers achterin en op het middenveld en kijkt hij als laatste of er ergens nog een plekje is voor een creatieveling. Zijn elftal is daardoor een ploeg vol spelers die je liever niet tegenkomt in een donker steegje. João Miranda, Gary Medel, Geoffrey Kondogbia, Felipe Melo, Fredy Guarín maken van Inter een uitsmijtersvereniging. En een zeer efficiënte ook, want met achttien punten en doelcijfers van 8-6 staan de Nerazzurri tweede.

Gary Medel met een tackle op ademsappelhoogte aan het adres van Roberto Soriano van Sampdoria.
Gary Medel met een tackle op ademsappelhoogte aan het adres van Roberto Soriano van Sampdoria.

Dan Juventus. De Oude Dame ligt geslagen op de grond, maar lijkt op te krabbelen. Van de laatste zeven duels (gerekend over alle competities) verloor Juventus alleen van Napoli. In Turijn is een vacuüm ontstaan na het vertrek van Arturo Vidal, Andrea Pirlo en Carlos Tévez. Speltechnisch, maar ook hiërarchisch. De weer fitte Claudio Marchisio is de aangewezen leider van het nieuwe Juventus, dat vooral gebaat is bij rust en duidelijkheid.

Daar moet trainer Massimiliano Allegri voor zorgen. De afgelopen weken voedde hij de chaos met telkens wisselende tactieken en opstellingen. Nu de ziekenboeg grotendeels is leeggestroomd, zijn er voor hem geen excuses meer. Juventus moet weer gaan winnen en snel ook. Een zege op rivaal Inter kan zomaar het vliegwiel zijn dat Juve nodig heeft om de machtsgreep van de vrijdenkers af te slaan en zoals vanouds weer met straffe hand te regeren.

Programma
AS Roma 17-10
18:00
Empoli
Torino 17-10
20:45
AC Milan
Bologna 18-10
12:30
Palermo
Atalanta Bergamo 18-10
15:00
Carpi
Frosinone 18-10
15:00
Sampdoria
Genoa 18-10
15:00
Chievo
Hellas Verona 18-10
15:00
Udinese
Napoli 18-10
15:00
Fiorentina
Sassuolo 18-10
15:00
Lazio
Internazionale 18-10
20:45
Juventus
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.