'Vreemdeling' Iniesta niet onder indruk van Catalaans protest

Reacties

Andrés Iniesta is met ingang van dit seizoen de eerste aanvoerder van Barcelona. De in Fuentealbilla geboren middenvelder neemt de band over van de naar Al-Sadd vertrokken Catalaan Xavi.

'Vreemdeling' Iniesta niet onder indruk van Catalaans protest

En daar komt direct het enige bezwaar van zijn benoeming naar boven. De 31-jarige spelmaker droeg in het verleden al vaker de aanvoerdersband, maar is na het vertrek van Xavi de eerste captain sinds jaren die niet geboren is in Catalonië. Een gevoelig punt voor een deel van de socio's.

In de periode van 2004 tot en met 2015 waren Carles Puyol en Xavi de aanvoerders van Barcelona, terwijl de Catalanen Pep Guardiola en Sergi van 1997 tot met 2002 de aanvoerdersband droegen. In de periode tussen Sergi en Puyol werd de Catalaanse grootmacht geleid door een 'buitenstaander'. Zowel Luis Enrique als Phillip Cocu was een seizoen captain van Barça.

Ophef
Behalve Iniesta, vorig seizoen al de tweede aanvoerder was onder trainer Luis Enrique, waren ook sterspeler Lionel Messi en de Catalaan Sergio Busquets in beeld als mogelijke opvolger van Xavi, terwijl Gerard Piqué, geboren en getogen in de stad Barcelona, ook open stond om die rol op zich te nemen. Overigens tilt Iniesta niet zo zwaar aan het feit dat hij geen geboren Catalaan is. 'Ik ben Spanjaard, maar ik voel me ook een Catalaan', zei Iniesta in het verleden al eens.

Achter die woorden staat hij nog steeds, al is hij wel verbaasd over de ophef omtrent zijn benoeming. 'Ik snap het niet, maar het doet me ook niet zo veel', laat Iniesta weten tegenover Mundo Deportivo. 'Ik snap niet waarom ik als niet geboren Catalaan Barcelona niet zou kunnen vertegenwoordigen. Ik ga me er ook niet druk om maken. Ik denk aan het team en aan de club zoals een aanvoerder hoort te doen.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.