Vormgever Ziyech leidt FC Twente naar eerste winst

FC Twente heeft zijn eerste competitiezege van het seizoen binnen. Het stuurde Roda JC Kerkrade zondag met een 2-1 nederlaag terug naar huis. Hakim Ziyech was - niet voor het eerst - de grote man aan Enschedese zijde.

Het duurde 24 minuten voordat de Tukkers een gaatje vonden in de defensie van Roda JC. Sterker nog: met een fraaie actie en dito schot was de Australiër Tomi Juric in de aantrekkelijke openingsfase namens de gasten nog het dichtst bij de openingstreffer. Die viel uiteindelijk aan de andere kant dankzij de twintigjarige basisdebutant Jari Oosterwijk (rechts op de hoofdfoto) aan de andere kant. Een weggewerkte corner belandde opnieuw in de voeten van Ziyech, die met een indraaiende voorzet de spits vond. Oosterwijk trof vervolgens doel met een fraaie achterwaartse kopbal.

Hakim Ziyech - hier in duel met Ard van Peppen - was de grote uitblinker bij FC Twente.

Een paar minuten later verdubbelde Twente de voorsprong. En niet verrassend was Ziyech wederom de aangever. Vanaf de rechterflank vond hij op de rand van de zestienmeter de inlopende Kamohelo Mokotjo (op de foto in een omhelzing met Ziyech): 2-0. Zodoende had de aanvoerder met zes goals en elf assists een hand in de laatste zeventien Twente-goals. De stilist had zelfs een direct aandeel in 25 van de laatste 26 doelpunten van de Tukkers.

Na rust kreeg Roda wat kansen op de aansluitingstreffer, waarbij Juric de grootste kreeg. Oog in oog met de jonge doelman Joël Drommel schoof hij de bal echter naast. Het leek daardoor bij 2-0 te blijven, totdat de Australische spits uit een vrije trap van Hicham Faik met het hoofd wél doeltreffend was. Met wat kunst- en vliegwerk hielden de Tukkers daarna stand.