Voorspel de uitkomst van de vier kwartfinales in de beker

Reacties

Van dinsdag tot en met donderdag worden de kwartfinales in het bekertoernooi afgewerkt. VI zet de vier confrontaties op een rijtje.

Voorspel de uitkomst van de vier kwartfinales in de beker

Dinsdag 20.45 uur: FC Volendam - Sparta Rotterdam
In een ver, ver verleden stonden deze twee clubs al eens tegenover elkaar in de Nederlandse bekerfinale. In 1958 versloegen de Rotterdammers Volendam, het was voor Sparta de derde bekerwinst ooit. Daar kwamen sinds die laatste eindstrijd geen bekers meer bij. De laatste keer dat Sparta in de finale stond was in 1996, toen PSV met 5-2 te sterk bleek.

Voor Volendam, dat samen met Cambuur de afvaardiging uit de Jupiler League vormt, kwam er sinds 1958 nog maar één finale bij. In 1995 werd met 2-1 verloren van Feyenoord. Alex Pastoor was er toen aan de kant van Het Andere Oranje al niet meer bij, de huidige trainer stapte begin 1995 over naar SC Heerenveen. Zes jaar lang kwam hij uit voor Volendam (foto boven). Overigens is het nog wel de vraag of Pastoor op de bank mag zitten, aangezien hij mogelijk geschorst moet toekijken.

Woensdag 18.30 uur: FC Utrecht - SC Cambuur
FC Utrecht maakte vorig seizoen de gang naar De Kuip voor de finale en hoopt daar nu weer op. Uiteindelijk bleek Feyenoord te sterk in de finale van vorig seizoen. Nu wacht de formatie van Erik ten Hag een duel met de bedwinger van Ajax. Cambuur stuntte in eigen huis door de Amsterdammers met 2-1 te verslaan.

Mocht Utrecht opnieuw ver komen in het bekertoernooi doet de club zijn naam als cupfighter eer aan. Van 2002 tot en met 2004 haalden de Domstedelingen, die in 1985 de beker wonnen, de eindstrijd. Die eerste van die drie ging nog op desastreuze wijze verloren tegen Ajax, maar vervolgens werd De Dennenappel twee keer meegenomen naar Utrecht. Als Cambuur niet opnieuw kan stunten, behoort dat scenario ook nu weer tot de opties.

Woensdag 20.45 uur: AZ - SC Heerenveen
'De nummers vier en vijf van de ranglijst, dat belooft wat. Ik denk dat dit van de vier bekerduels deze week veruit de leukste wedstrijd is.' Aan het woord is Heerenveen-verdediger Doke Schmidt, die op de clubsite vooruitblikt op het duel van woensdag. Beide clubs smaakten al eens het genoegen van een bekerzege, de Alkmaarders deden dat in 1978, 1981, 1982 en 2013. In de derde finale was het ook voor de Friezen raak: na verliespartijen in 1993 tegen Ajax en 1997 tegen Roda JC Kerkrade, werd FC Twente na strafschoppen verslagen.

Voor trainer John van den Brom zou een zege op de Friezen een flinke opsteker betekenen. De laatste weken is er onrust in Alkmaar en tijdens het competitieduel van zaterdag met Sparta (1-1) liet de coach blijken daar schoon genoeg van te hebben. Een zege zou daarbij alleen maar helpen. De Friezen zouden met winst juist de zure nederlaag bij PSV wegspoelen. Ondanks een goed optreden en een hattrick van Reza Ghoochannejhad werd er met 4-3 verloren.

Donderdag 20.45 uur: Vitesse - Feyenoord
De bekerhouder mag de kwartfinaleduels afsluiten in Arnhem. Vitesse maakte in de vorige ronde een einde aan de bekerdroom van Jodan Boys en hoopt nu de twaalfvoudig bekerwinnaar pootje te lichten. De Rotterdammers zullen een oplossing moeten vinden op het middenveld. Karim El Ahmadi is met Marokko actief op de strijd om de Afrika Cup, terwijl Tonny Vilhena een schorsing uitzit. Coach Giovanni van Bronckhorst liet al doorschemeren dat Renato Tapia zich mag opmaken voor een basisplek in het duel waarin getest wordt met het nieuwe 'on field review' .

Als Feyenoord ook in Arnhem wint, is een absoluut successeizoen weer een stapje dichterbij. In 1965, 1969 en 1984 won de Rotterdamse formatie de Nederlandse dubbel en gezien de soevereine resultaten in de competitie worden in aanloop naar de hervatting van de bekerstrijd ook die statistieken erbij gepakt. Juist daarom liet voormalig Feyenoorder Kelvin Leerdam, inmiddels actief voor Vitesse, vorige week in gesprek met VI al optekenen niet te verwachten dat Feyenoord het bekerduel als een tussendoortje ziet. 'Feyenoord is op dit moment de beste ploeg van Nederland. Dat wordt lastig zat.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.