Voormalige flierefluiter bezig aan afscheidstournee

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de 28ste speelronde was dat FC Twente-middenvelder Theo Janssen.

Voormalige flierefluiter bezig aan afscheidstournee

Tijdens zijn afscheidstournee langs de Nederlandse velden zorgde Theo Janssen zondagmiddag voor een primeur: voor het eerst in zijn loopbaan scoorde hij vanaf de strafschopstip in een competitiewedstrijd.

Precies tien jaar geleden, in 2001, had hij als speler van Vitesse ook al een poging ondernomen, maar die ging mis. Het is opnieuw een teken dat er in een decennium veel gebeurd is met de beste linkspoot van de Eredivisie.

Begin deze maand ging Janssen in Voetbal International uitvoerig in op zijn transformatie. Hij gaf zich bloot aan collega Peter Wekking, die haarfijn de veranderde gevoelens blootlegde van deze ruwe bolster blanke pit. Janssen had nogal wat voor z'n kiezen gehad in een paar maanden tijd. Hij veroorzaakte een ernstig ongeluk en werd later voor het eerst in zijn carrière kampioen van Nederland. Om te vieren sleepte hij een kratje pils naar de spelersbus van FC Twente.

In de winterstop kwamen daar berichten overheen dat de Tukkers klaar waren met hun begaafde middenvelder. Janssen zou binnen de club niet zo goed meer liggen. Van Hosanna tot Kruisigt Hem, dat was even wennen voor de zelfverklaarde levensgenieter uit Arnhem. <br /><br /> Tot het écht tegenzat, toen leerde zelfs Theo Janssen zichzelf kennen. 'Ik ben een ander persoon geworden', keek hij begin maart terug in VI. 'Ik denk nu over werkelijk alles na en stel mezelf veel meer vragen. Of wat ik doe goed is. Of ik blij ben met mezelf. Als ik mezelf dit soort vragen voor het ongeluk had gesteld, was het waarschijnlijk niet gebeurd. Ik ben bedachtzamer geworden.'

In de moeilijkste fase van zijn loopbaan overwoog Janssen zelfs even helemaal te stoppen met voetballen. Gelukkig duurde die gedachte niet lang. In zijn hoofd lijkt hij definitief de knop te hebben omgezet. Er is weinig meer over van de flierefluiter die de Belgische subtopper RC Genk al een hele wereldreis vond. Op 29-jarige leeftijd is de middenvelder klaar voor een stap hogerop.

Uiteindelijk wint ambitie van heimwee. Om te groeien, moet Theo vertrekken. De Eredivisie heeft allang geen geheimen meer. 'Een keertje níét tegen Ajax, PSV of Vitesse', omschreef hij zijn gevoel. 'Dat alles nieuw is. Nieuwe tegenstanders, nieuwe stadions, een nieuwe manier van trainen en wedstrijden spelen. Constant superscherp moeten zijn.'

Afgelopen zondag tegen Excelsior, hoefde hij dat niet, maar toch besliste Theo Janssen op het rubber van Woudestein met twee treffers de wedstrijd: 0-2. Zo blijft FC Twente met PSV in de race om de landstitel. Het kampioenschap zou een passend afscheid betekenen, want na dit seizoen trekt Theo Janssen de deur in Enschede definitief achter zich dicht.

Alweer voor de derde keer dit seizoen vult hij deze rubriek als Speler van de Week. Een beter signaal het hogerop te zoeken, bestaat niet. Theo Janssen is de Eredivisie in alle opzichten allang ontgroeid.

Tekst: Martijn Krabbendam

Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's