Voormalig NAC-spits doet De Roon en Atalanta pijn

Atalanta Bergamo is er woensdagmiddag niet in geslaagd de negende plaats te verstevigen. In de uitwedstrijd, de eerste partij van de traditionele speelronde in Italië op Driekoningen, tegen Udinese ging de ploeg van middenvelder Marten de Roon onderuit: 2-1.

De Roon is sinds zijn komst van sc Heerenveen uitgegroeid tot een ware steunpilaar van Atalanta en de Nederlander kon tegen Udinese dan ook op een basisplaats rekenen. Een hoofdrol zat er desondanks niet in voor De Roon, want de show werd gestolen door een andere oude bekende van de Eredivisie.

Stipe Perica, die tussen augustus 2013 en januari 2014 zonder heel veel succes door Chelsea werd verhuurd aan NAC Breda, groeide namelijk uit tot de grote man aan de kant van Udinese. De boomlange spits hield clubicoon Antonio Di Natale op de bank en betaalde dat vertrouwen dubbel en dwars terug. Bij de 1-0 van Cyril Thereau vormde Perica (foto) met het hoofd de aanleiding. De twintigjarige Kroaat slaagde op slag van rust met een fraaie kopbal ook nog in om de score te verdubbelen.

In de tweede helft ging Udinese rustig door met aanvallen en bleef vooral de luchtmacht van de Bianconeri Friuliani indruk maken. Atalanta ontsnapte acht minuten na rust aan de derde tegentreffer toen een doelpunt van Thereau onterecht werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Die beslissing van de scheidsrechter hakte er behoorlijk in bij Udinese, want Atalanta nam na de afgekeurde treffer het initiatief over. Een kwartier voor tijd maakte Marco D'Alessandro na een behoorlijke dekkingsfout in de defensie van Udinese zelfs de 2-1, maar meer zat er niet in voor de manschappen uit Bergamo. Een paar minuten voor tijd vormde een publiekswissel van Perica het hoogtepunt van de tweede helft voor het thuispubliek.

Door de zege komt Udinese, dat de wedstrijd als nummer veertien van de Serie A begon, op gelijke hoogte met nummer negen Atalanta. Beide clubs hebben 24 punten verzameld in achttien wedstrijden.