'Voor Veltman belangrijk mijn visie te leren kennen'

Bondscoach Louis van Gaal heeft tijdens de persconferentie uitleg gegeven over zijn 23-koppige selectie voor de oefenduels met Japan (16 november) en Colombia (19 november).

'Voor Veltman belangrijk mijn visie te leren kennen'

Opvallend bij het keurkorps van Oranje waren de rentree van Luciano Narsingh en de doelmannen Tim Krul en Maarten Stekelenburg. Toch is het meest verrassend het debuut van de 21-jarige Ajax-verdediger Joël Veltman, die in de duels met Vitesse en vooral met Celtic in de Champions League (1-0 zege) uitblonk.

'Hij was tegen Celtic veruit de beste man van het veld', is Van Gaal uiterst lovend. 'Het is belangrijk voor dit soort spelers om mee te lopen in het proces. Dan leert hij mijn visie en zijn medespelers kennen.'

Ook Narsingh keert terug bij Oranje. Van Gaal is de rappe rechtsbuiten van PSV, die donderdag in de Europa League tegen Dinamo Zagreb twee keer een assist leverde, nooit uit het oog verloren. 'Ik heb hem al eerder laten weten hem zeker te blijven volgen. De afgelopen tijd was hij bij PSV al weer bepalend voor het resultaat, net als in mijn begintijd bij Oranje. Daarom is hij geselecteerd.' Overigens kondigde Van Gaal wel aan dat Narsingh niet zal starten.

Keepers
Eerder kondigde Van Gaal nog aan vooral bij de pikorde van zijn doelmannen er nog niet uit te zijn. Behalve Stekelenburg en Krul, die beiden niet bij de voorselectie zaten, is ook Jasper Cillessen uitgenodigd.

Michel Vorm ontbreekt. 'Hij is in mijn ogen niet fit. Helaas gebeurt het tegenwoordig wel vaker dat spelers ook als ze niet fit zijn, worden opgesteld bij hun club', doelt Van Gaal op het Europa League-duel van donderdag met Kuban Krasnodar waarin de doelman acte de présence gaf. 'Wij werken bij het Nederlands elftal anders.' Ook Wesley Sneijder werd door de bondscoach vanwege een gebrek aan fitheid niet opgeroepen.

Van Gaal ging bij de persconferentie in op vragen over meer Ajacieden. Zo volgt hij ook verdediger Stefano Denswil op de voet. 'Ik had ook Denswil kunnen selecteren, maar dat heb ik Albert Stuivenberg (bondscoach Jong Oranje, red.) bespaard.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen