Voor Casillas kan elk duel voor Real nu zijn laatste zijn

Reacties

De 38ste speelronde in de Primera División gaat zaterdag om 16.30 uur van start. Redacteur Oscar van der Horst blikt voor Voetbal International vooruit.

Voor Casillas kan elk duel voor Real nu zijn laatste zijn

Iker Casillas keepte al ruim zevenhonderd officiële wedstrijden voor Real Madrid. En toch was het deze week nieuws dat hij in het doel zou staan tegen Getafe, tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen. Zou het de laatste keer zijn dat hij voor zijn club in actie zou komen in Estadio Santiago Bernabéu?

Casillas is deze week weer een jaartje ouder geworden. Maar gezien zijn enorme staat van dienst klinkt 34 eigenlijk nog jong. Voor sommige keepers moeten de beste jaren dan zelfs nog komen. Dat zou wat beloven voor Casillas, die in zestien jaar bij de A-selectie van De Koninklijke alle denkbare prijzen won. En na vijftien jaar in het nationale team is hij recordinternational, met twee Europese titels en een wereldbeker op zijn naam.

Heilig
Zijn status in de Spaanse hoofdstad was bijna heilig, maar niet voor José Mourinho. De toenmalige coach besloot zijn aanvoerder in december 2012 te passeren voor een competitieduel met Málaga. Voor het eerst sinds tien jaar zat hij tijdens een wedstrijd van zijn club in de Primera División op de bank. En dat was allerminst om hem even op scherp te zetten. Anderhalf jaar zou hij nauwelijks nog in actie komen, al mocht hij van Carlo Ancelotti wel de Europese potjes keepen.

Zo was Casillas een jaar geleden aanvoerder van Real Madrid, dat ten koste van Atlético zijn tiende Champions League won (4-1 na verlenging). Maar Casillas ging in dat duel niet vrijuit bij de openingstreffer van Diego Godín, zoals hij de laatste wel vaker te betrappen was op slippertjes. Bondscoach Vicente Del Bosque hield echter vertrouwen in de recordinternational, die hij na geblunder in Slowakije alleen voor de EK-kwalificatiewedstrijd bij Luxemburg even passeerde.

Iker Casillas met de wereldbeker in 2010, na de gewonnen finale tegen Nederland.
Iker Casillas met de wereldbeker in 2010, na de gewonnen finale tegen Nederland.

Ancelotti viel intussen ook weer terug op het boegbeeld, wat tot verdeelde reacties leidde bij de kritische aanhang. Casillas keepte dit seizoen weer wedstrijden als in zijn beste dagen, maar maakte ook rare fouten. Meerdere malen werd hij door de aanhang van de club uitgefloten, terwijl er geen speler in de selectie is die meer van de club houdt dan hij. Niet voor niets heeft hij een contract voor het leven. Zelfs als reservekeeper voelt hij zich verplicht de spelers met zijn ervaring te stimuleren. En dat doet hij dan ook, zonder tegenzin.

Dit seizoen verloor Casillas met Real Madrid de Spaanse titelstrijd van Barcelona. De twee grootmachten ontliepen elkaar nauwelijks, dus dan wordt al snel naar de details gekeken. En een blik op de ranglijst leert dat het grootste verschil in het aantal tegengoals zit. De Catalanen slikten er liefst zestien minder. Casillas stond in het verleden vaker ter discussie, zoals in aanloop naar het WK 2010. Maar hij kwam sterker terug en werd uiteindelijk wereldkampioen, mede door een cruciale ingreep tegen Arjen Robben in de finale.

Strijd
Nu de jaartjes gaan tellen, neemt ook zijn sprong- en veerkracht af. Die eeuwige strijd tegen zijn eigen imago wordt steeds zwaarder. Diego Simeone, de trainer van Atlético Madrid, had het allang geweten. Die had de club de rug toegekeerd, zoals dat tegenwoordig tot de orde van de dag behoort in het moderne voetbal. Terwijl het publiek in Barcelona zaterdagavond tegen Deportivo La Coruna eervol afscheid neemt van zijn aanvoerder Xavi, probeert een ander monument zijn reputatie te redden.

Programma
Levante 23-05
16:30
Elche
Athletic de Bilbao 23-05
18:30
Villarreal
Barcelona 23-05
18:30
Deportivo La Coruña
Granada 23-05
18:30
Atlético Madrid
Rayo Vallecano 23-05
18:30
Real Sociedad
Eibar 23-05
18:30
Córdoba
Celta de Vigo 23-05
18:30
Espanyol
UD Almería 23-05
18:30
Valencia
Málaga 23-05
18:30
Sevilla
Real Madrid 23-05
20:30
Getafe
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.