Volendam zet Sparta te kijk, VVV loopt rood aan

Sparta Rotterdam is na de afstraffing op eigen veld de koppositie kwijtgeraakt aan FC Volendam, dat NEC op doelsaldo voor blijft op de ranglijst in de Jupiler League.

Sparta Rotterdam – FC Volendam 0-5
Het eerste duel zonder Robert Mühren heeft FC Volendam met glans doorstaan. Ook zonder de naar AZ vertrokken topschutter zette de Noord-Hollandse ploeg de sterke reeks voort tegen koploper Sparta Rotterdam. Al in de eerste helft had het team van trainer Hans de Koning de punten veiliggesteld.

Doelpunten van Ludcinio Marengo, Kevin van Kippersluis en Brandley Kuwas boden een comfortabele marge, waarop Sparta in de tweede helft geen antwoord had. Sterker nog, dankzij een fraaie stift van Van Kippersluis en een goal van Henk Veerman liepen de gasten verder uit. Voor de Rotterdamse ploeg was daarmee het eerste verlies van het seizoen een feit, en werd de koppositie afgestaan aan FC Volendam.

Toch waren er ook zorgen bij FC Volendam. Keeper Theo Timmermans moest na ruim een kwartier van het veld met een op het oog ernstige nekblessure. De goalie kwam met zijn hoofd hard op het kunstgras na een duel met Sparta-spits Paul Gladon. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht.

Helmond Sport – NEC 1-4
NEC bleef in het spoor van FC Volendam dankzij Alireza Jahanbakhsh. De Iraanse international, die in de belangstelling staat van SC Heerenveen en FC Groningen, stelde orde op zaken na de vroege openingstreffer van Helmond Sport. Met twee treffers van Jahanbakhsh was de achterstand na een strafschop van Stanley Elbers omgezet in een voorsprong, die na rust werd uitgebouwd. De Iraniër bereidde in de 51ste minuut de 1-3 voor van Sjoerd Ars, die enkele minuten later opnieuw van zich deed spreken.

VVV-Venlo – FC Emmen 1-4
FC Emmen zorgde voor een verrassing door bij de nummer vier VVV-Venlo te winnen. De Drentse ploeg speelde ruim een half uur met twee man meer en profiteerde daar uiteindelijk van. Al in de vierde minuut ging het mis voor de thuisploeg toen doelman Niki Mäenpää de doorgebroken Roland Bergkamp onreglementair stopte.

De straf – rood en strafschop – beloofde VVV een zware opgave de vierde zege te boeken van het seizoen. In de 21ste minuut maakte Danny Post de openingstreffer van Alexander Bannink nog ongedaan. Frank Olijve zorgde nog voor rust voor een nieuwe Drentse voorsprong, die genoeg was voor de overwinning. Het hielp voor Emmen dat VVV-verdediger Jerold Promes in de 54ste minuut ook een rode kaart kreeg van scheidsrechter Allard Lindthout. Cas Peters profiteerde in de slotfase van de numerieke meerderheid, waarmee het pleit beslecht was. Jeffrey Altheer tekende met een eigen doelpunt voor het sluitstuk van een dramatische avond voor VVV.