Volendam weer onderuit, NAC declasseert Sparta

Terwijl nummer twee Sparta Rotterdam een gevoelige nederlaag leed bij NAC Breda, heeft FC Emmen koploper FC Volendam op een nieuwe nederlaag getrakteerd.

FC Volendam – FC Emmen 0-2
Een week na de eerste uitglijder van het seizoen (3-1 nederlaag bij MVV Maastricht) incasseerde FC Volendam opnieuw puntenverlies. Trainer Robert Molenaar zag zijn ploeg moeite hebben met FC Emmen. Kansen voor de Noord-Hollanders waren niet besteed aan onder anderen Bert Steltenpool.

FC Emmen, dat vorige week al had verrast met een zege op Go Ahead Eagles, daarentegen wist wel raad met de mogelijkheden. In de 72ste minuut brak Rick ten Voorde de ban in het Kras Stadion, waar kort daarvoor een Drents doelpunt van Boy Deul was afgekeurd wegens hands. In de 83ste minuut kreeg Deul zijn revanche en bracht hij met de 0-2 de zege voor Emmen in veilige haven.

Een extra tegenvaller voor FC Volendam was het vroege uitvallen van Kees Kwakman, die nog in de eerste helft geblesseerd moest afhaken.

NAC Breda – Sparta Rotterdam 4-0
Sparta Rotterdam heeft de status van titelkandidaat niet kunnen waarmaken bij NAC Breda. De ploeg van trainer Alex Pastoor, die koploper FC Volendam op twee punten was genaderd, zag de hoop op een goed resultaat in de eerste uit zicht verdwijnen.

Sjoerd Ars en Kenny van de Weg hielpen NAC op weg voordat na bijna een uur een schwalbe van Mats Seuntjens (foto) de genadeklap opleverde. Scheidsrechter Allard Lindhout zag in de vrijwillige struikelpartij van de aanvaller genoeg aanleiding voor een strafschop. Ars benutte de penalty. In de slotfase maakte Kevin Brands het feest compleet; 4-0

Voor NAC Breda was het de tweede overwinning op rij sinds het ontslag van trainer Robert Maaskant. Daardoor hebben de Brabanders het gat naar de koppositie verkleind tot vier punten.

Go Ahead Eagles – Almere City FC 4-1
Go Ahead Eagles profiteerde van de misstap van Sparta Rotterdam en heroverde dankzij de zege op Almere City FC de tweede plaats. Koud begonnen aan de tweede helft zette Chris David de thuisploeg in De Adelaarshorst op het goede spoor. Leon de Kogel bracht in de 64ste minuut meer zekerheid met zijn achtste doelpunt van het seizoen en voegde daar later met de 3-1 een negende aan toe. De gasten kwamen niet verder dan een eretreffer van Norair Mamedov en incasseerden daarna nog de 4-1 van Randy Wolters.

Mede dankzij twee goals van Leon de Kogel was Go Ahead Eagles vrijdagavond te sterk voor Almere City FC.

FC Eindhoven – RKC Waalwijk 1-0
RKC Waalwijk liet na om de kansen te benutten en kreeg daarvoor in de slotfase de rekening gepresenteerd. Jinty Caenepeel deed in de 82ste minuut namens FC Eindhoven wat de gasten hadden nagelaten. Het doelpunt van de invaller betekende dat de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag zich handhaafde in de top van de Jupiler League.

FC Den Bosch – VVV-Venlo 0-1
Een vroege goal van Ralf Seuntjens was genoeg voor VVV-Venlo om drie punten toe te voegen aan het totaal. De Limburgers, die vorige week verrassend op eigen veld verloren van Telstar, bleven daardoor op de vijfde plaats staan.