Volendam in ultieme slotfase naar zege bij MVV

FC Volendam heeft dinsdagavond in het eerste duel in de eerste ronde van de play-offs in blessuretijd een 3-2 overwinning uit het vuur gesleept. Op bezoek bij MVV Maastricht zorgde Dominique van Dijk na 91 minuten voor de zege.

In de beginfase was MVV gevaarlijker. De gastheren vonden echter in Robbin Ruiter telkens een sta-in-de-weg. Volendam kon alleen via wat speldenprikjes van Melvin Platje (foto) – die na dit seizoen naar NEC Nijmegen vertrekt – wat terugdoen.

Na een halfuur spelen ontbrandde het duel. Volendam mocht allereerst niet klagen dat arbiter Björn Kuipers een overtreding op Tosin Dosunmu niet bestrafte met een strafschop, maar kon even later de sportieve revanche van de Nigeriaan niet voorkomen. Dosunmu verschafte zichzelf via twee kapbewegingen handig de ruimte om vervolgens de bal in de korte hoek te schieten: 1-0.

MVV had het in de slotfase van het eerste bedrijf aan zichzelf te wijten dat de Limburgers niet met een 2-0 voorsprong de rust in gingen. Dosunmu, Malcom Esajas en Lance Voorjans vergaten gezamenlijk een levensgrote kans te benutten. De uiteindelijke poging van Voorjans belandde op de paal.

Na de onderbreking ging Volendam op zoek naar doelpunten. Lang hoefden de bezoekers niet te wachten op de gelijkmaker. Jack Tuyp en Platje straften met een fraaie combinatie gepruts van de Limburgers af. Laatstgenoemde schoot de bal hard en hoog in de korte hoek.

Na ruim een uur spelen maakte Platje zijn eigen feestje compleet. Hij werd op het randje van buitenspel weggestuurd – opnieuw was Tuyp de aangever – en schoof de bal koeltjes in het doel.

MVV ging naarmate het laatste fluitsignaal naderde steeds nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam er uiteindelijk via Esajas. Hij schoot een vrije trap kiezelhard in het dak van het doel: 2-2. Bij die stand bleef het niet. Van Dijk bezorgde in blessuretijd Volendam alsnog een zege door de winnende treffer binnen te schuiven.

Door de zege van Volendam moeten de Limburgers vrijdag in de return de hoop op promotie levend houden. De winnaar van het onderlinge treffen neemt het in de tweede ronde van de play-offs op tegen VVV-Venlo. Pas als ook dat tweeluik winnend wordt afgesloten, volgt een tweestrijd om promotie. Foto: VI Images