Voetballend Nederland is te klein geworden voor Suarez

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Tijdens de 31ste speelronde was dat Ajacied Luis Suarez, die uitblonk tegen VVV-Venlo.

Voetballend Nederland is te klein geworden voor Suarez

Hij moet al zo’n vermoeden hebben gehad en na zondagmiddag weet Uruguayaan Luis Suarez het zeker. De goedheiligmannen bestaan, ze dragen een gele tabberd en ze komen uit Venlo.

In september al werd tijdens VVV-Venlo-Ajax (0-4) de rode loper voor hem uitgelegd en mocht de aanvaller vier keer ongehinderd aanleggen. En zondagmiddag in De Arena had Luis Suarez het net voor rust al drie keer laten wuiven.

Aan zijn eerste goal, na vijf minuten uit een vrije trap, ging een weigering vooraf van doelman Ruud Boffin. Die dook niet toen de bal binnen armbereik langs hem heen zeilde. Vier minuten later benutte de sluwe Uruguyaan een penalty die geschonken was voor een sjorpartijtje buiten het strafschopgebied. Op slag van rust pikte hij een lange terugspeelbal van Ken Leemans op: 5-0.

Tussendoor leidde Suarez met met een steekpass op Marko Pantelic ook de de 4-0 van Urby Emanuelson in. Aangever is hij tegenwoordig ook. Tegen VVV leverde de aanvaller zijn zeventiende assist af en bracht hij zijn doelpuntentotaal op 32. Daarmee heeft Luis Suarez direct of indirect zijn handtekening gezet onder 49 van de 96 Ajax-goals. De parameters draaien dol.

Suarez mocht na afloop de wedstrijdbal meenemen als beloning voor zijn driepunter. Dat hij daarmee de in Nederland magische grens van dertig treffers in één seizoen passeerde, liet hem koud. 'De drie punten zijn het belangrijkste. FC Twente is de grootste kampioenkandidaat. Het enige dat wij kunnen doen is alles zelf winnen en hopen op een misstap van Twente.' <br /><br /> Een titel met Ajax zou een mooi afscheidscadeau voor Luis Suarez vormen. Bijna drie seizoenen Amsterdam en een moesson aan goals hebben de winner par excellence nog geen platte prijs opgeleverd. Geen titel, geen nationale beker. Slechts de Ted Bates Trophy in Southampton mocht Suarez als Ajax-aanvoerder van het bordes komen ophalen.

Dat hij komende zomer vertrekt lijkt welhaast zeker, ondanks het feit dat de broodvoetballer recent zijn contract nog met een extra jaar verlengde tot medio 2013. Voor Ajax dat door zijn duizelingwekkende salarishuis geld nodig heeft. Voor Luis Suarez die dringend verlegen lijkt om nieuwe prikkels van een hoger niveau. Ze kunnen elkaar helpen.

De weggeefwedstrijd tegen VVV-Venlo leverde andermaal het bewijs: voetballand Nederland is te klein geworden voor Luis Suarez. Het is zijn droom om na Enzo Francescoli (Olympique Marseille en Cagliari) en Alvaro Recoba (Internazionale) de volgende vedette van Uruguay te worden, die het gaat maken in een vooraanstaande Europese competitie.

Als hij Ajax de komende weken naar de titel en/of de beker schiet is dat een mooi moment om nieuwe horizonten te gaan verkennen.
FC Barcelona is zijn droomclub, al vindt-ie Manchester United ook niet verkeerd en is het laatste gerucht dat Arsenal hem wil inlijven ook niet onaardig.

Peter Wekking

Bekijk hier al onze video's