'Voetballen als het kan, anders de beuk erin bij Ajax'

Hennie Spijkerman erkent dat het spel van Ajax zondagmiddag in Groningen niet altijd even overtuigend was, maar beseft dat de vergaarde drie punten heel belangrijk zijn. De assistent-coach nam de honneurs waar voor de zieke hoofdcoach Frank de Boer.

'De wedstrijd was niet om warm van te worden', stelde Spijkerman in gesprek met de NOS na de 2-1 zege.  'Maar de uitslag, daar zal Frank absoluut tevreden mee zijn', vervolgde Spijkerman.

De assistent had Ajax voor rust zien worstelen, maar vond het in het tweede bedrijf een stuk beter bij de Amsterdammers. 'Na rust gingen we inderdaad beter voetballen, al kregen we in de eerste helft ook wel wat mogelijkheden. We maken uiteindelijk twee goals, maar dat hadden er nog wel wat meer kunnen zijn gezien de kansen van Younes en Bazoer.'

Omdat bij Ajax voor rust de afstemming niet goed was, leek het erop alsof de Amsterdammers een strijdplan gebaseerd op de tegenaanval uit de hoge hoed getoverd hadden. 'Countervoetbal? Nee, dat was absoluut niet de bedoeling. We hadden heel veel moeite om het juiste moment van druk zetten te vinden. Daardoor kwamen we steeds te laat en niet in de duels. Het vervolg daarvan was dat we steeds achter de tegenstander aan liepen. In de tweede helft was dat wel andersom.'

Omdat Ajax de nodige kansen liet liggen, werd het naarmate het eindsignaal naderde nog spannend. 'Na die tweede gele kaart voor Mike (van der Hoorn, red.), op zo'n veld en met een extra spits erbij voor Groningen krijgen we het door die gemiste kansen dan toch nog moeilijk.' Uiteindelijk deed voormalig Ajacied Danny Hoesen pas in blessuretijd wat terug namens de noorderlingen door een vrije trap binnen te schieten.

Spijkerman was vooral blij dat Ajax, net als in De Klassieker (2-1) van vorige week, verbetenheid en passie had getoond. 'Daar hebben we ook op gehamerd. Duels winnen en voorop gaan in de strijd. Dat hebben we in De Klassieker gedaan en meestal komt het voetbal daar achteraan. Gelukkig zagen we dat nu weer terug. De beuk erin, waar de beuk erin moet en voetballen waar we voetballen kunnen. Dat is het devies voor de rest van het seizoen.'